Yang indah itu pertemuan,Yang manis itu kemesraan,Yang pahit itu perpisahan,Yang tinggal hanyalah kenangan.. Daisypath Friendship tickers

13 February 2008

::Trip to Bekelah::


salam semua..semua ye tak..padahal sorang pun taktau akunyer blog nih..haha..xpe lah..wat kenangan dimasa hadapan sudah...ekeke...ni nak cerita nih, raya tahun baru cina yg lepas..aku n geng gerak g camping kat air terjun bekelah, kuantan...
Kami gerak rabu mlm hingga lah ari sabtu..ermm..maknanya 3H2M la ye tak...aku cerita by day la senang...

Rabu(6/2/08)
aku balik dr opis dah kul 9..smpi sg buloh terus g pasaraya Econsave..nak beli brg makanan..aku call danger suh dtg cni..xkanlah aku nak beli bwk balik naik moto kan..so aku ngan danger pun shopping brg makanan...amik itu..amik ini...tup2..dah cukup..call amat suh dtg amik brg..dia naik kereta..apadahal..hahaha..sekali wakjon(aiman) ada sekali..masuk brg dlm bonet..n aku gerak g kedai jap..n terus balik umah siap...

11.00 mlm
amat ngan rinto smpi umah aku..aku ckp aku naik motor sbb nak hntr motor kat gombak..membe aku nak pinjam..so diorang g mkn dulu..nnti jmpe kat shell depan padang org main layang2..ada la mse aku lepak jap kat umh rambo..hahaha...

12.00 mlm
semua dah kumpul kat shell..3 kereta yg ada..org ada 10..(aku, amat, rinto, danger,mas, wakjon,jabal,bern, said n wan)..lg sekali berenti kat stesen minyak ape ntah namanya..lepas tol gombak tu..sbb ade lg 1 team lg dr cheras...hahaha..bro tu ckp apa2 hal, jmpe kat exit tol maran..so lepas je naik kete, aku dah bantai...ZZZzzzzzz....hahaha..

2.30 pg
aku sedar sbb berenti jap kat R&R temerloh..bro tu aku rse dah tinggal jauh..mne taknyer..diorang ni bwk kereta cam nak belumba..hampeh tull...lepak kat ctu dlm 20 minit..pastu jln..jmpe bebudak bengkel..diorang nak ke cherating...aku sambung tido balik bila dah gerak..hahaha..

4.00 pg lebih kurang...
smpi kat tol maran..so lepak tggu bro tuh..aku tido..malas layan diorg main kad..hahaha...

5.30 pg
tau2 dah sampi depan masjid gelugor namanya..so park kereta kat ctu..diorang kata kena tggu lori pickup dlm kul 7pg..rupanya dah ramai kat ctu..semua tggu lori..so ade mase nak pack brg n solat subuh...srpn kat kedai sebelah masjid tuh..hai, yg amik order tu comel la pulak..hahhaa..semngat terus ari tuh...

----ahaks..aku ngantuk..nnti aku sambung balik-----

--aku sambung balik--

Khamis(7/2/08)

7.00pg
aku ngan rinto naik dulu lori ngan bebudak team cheras...pagi tu dah la sejuk..kena lak naik lori pickup nak masuk ke kawasan air terjun tu..pergghhh..sejuknya mencucuk2..hingga ke tulang sumsum..ekekeke...horror jugak lah jalan nak masuk dlm tuh..akhirnya smpi jugak kat kawasan air terjun tuh..kawasan jerk..belum smpi air terjunnyer lg...

7.30pg
smpi jerk terus keluarkan beg dr lori n gerak terus naik atas..yelah.klu aku lmbt naik, nnti aku tertinggal pulak..hahhaa..so baik aku jalan dlu..trek dia tak mencabar sgt..sbb dah di simen...ada la dlm 200-300 meter trek yg dah disimen...pastuh pe lg...tanah lah..perjalanan nak keatas tu xde la teruk cam nak mendaki gunung..layan jerk jalan slow2...kadang2 kene cross sungai..trek pulak berbatu2..adakalanya mendaki...lebih 1 jam lebih berjalan, smpi lah kat campsite..rinto dah terpacak kat ctu..hampeh tul..aku dah ckp..aku msti tinggal belakang punya..hahahha..tp xper..smpi jugak n yg penting aku tak injured..hehehe..pasang khemah dulu..sementara tggu 2nd team smpi..



9.00pg
team amat sampai , so kitorang pun wat la pembersihan kawasan..aku pe lg..cr pokok pasang hammock la..hahahha...senang..
settle semuanya pe lg...g mandi lah...xtvt kami pastuh mandi...makan...mandi..makan...mancing..yg paling best..main kad UNO..hahahha..bern hampeh..main tipu..hahha..

Jumaat(8/2/08)
pagi ni sudah semestinya chef kami yg paling unggul masak..danger n mas..yeahhh..srpn pg tu ialah roti telur..nasi goreng n teh o panas..perggh..layannn beb...

10.00pg
pastuh pe lg tukar la pakaian mndi..sbb kami nak gerak naik puncak..nak mandi kat air terjun yg diagung2 kan tuh..ekekeke...
boleh tahan jugak la trek dia..melalui lurah2 dan kadangkala kena melalui sungai...matahari jgn ckp la..panas wooo...mmg ramai yg camping kat ctu..mne tak nya...time cuti..berhimpun lah penggemar2 alam semulajadi nih...heehhe..

12.++tghari
Subhanallah...Maha Suci Allah..itu lah perkataan yg keluar dr mulut aku..sungguh indah alam ciptaan tuhan..Air terjun yg mendamaikan..air dia hijau..gelap...dalam nih..bro tu ckp dlm dia lebih kurang 2 gulung tali rapia..tp yg pasti nya..mmg dalam..mandi jap kat ctu..pstuh diorang nak naik atas lg..nak tgk mana dtg nyer air tu..so kitorng pun pe lg..mula la mendaki bukit kat air terjun tu..huiii...ok lah..hehehe...sampi atas..ghupernyer jauh lg...dia bersambung ngan gunung senyum...so kitorang dah malas nak berjalan..cr port nak mndi n...kebusshhhh..mandiii...hahahha...


3.++ ptg
aku tak igt aku gerak turun kul bpe...yg turun mase tu amat,aku, danger, mas ngan wakjon..yg lain seronok lg mndi..yelah..perut dah lapo..mse turun tu aku dah terpisah jauh ngan diorang..poie laie..bantai sesat pulak..aku 4low ade 1 team kat ctu..diorg ikut jalan tepi sungai yg berbatu2..tau2 ade org pggil nama aku dr atas..ghupernyer wakjon...hahaha..sekali silap trek daa...hahaha...
aku tak terus turun kat khemah..biaq danger ngan mas yg masak..ekekek..aku, amat n wakjon lepak atas batu..hisap rokok dulu..mkn megi..hahaha..

5.++ptg
turun bawah..tolong danger masak jap..amat ngan wakjon dah selamat dah atas hammock..haram tul..bebudak yg kat atas nih tak turun2 lg nih..mne la diorng nih..jgn sesat sudah..amat bangun pun diorng tak balik lg..pe lg..call la..hahha..dlm hutan ade line tepon...senang sungguh...call jabal..dia jwb..ha, otw turun..ekekkee...

Malam
xtvt mlm cuma melepak..main UNO..bebudak nih ade yg g mancing..pekena kopi o..huiii..layannn...smpi bebudak khemah sebelah pun join sekali main UNO..mlm tu meriah sikit..bro sebelah layan main gitar n nyanyi2....suara sedap lak tuh..huuhu...
dlm kul 12++..aku masuk...ZZZzzzzz..

Sabtu(9/2/08)
pagi2 dah bising..hahaha..ni rinto punya keja..pg2 cr gas..padahal bukan pagi pun..dah kul 8.30..hahaha..sibuk nak masak air..ari nih turn dia masak..hahaha..suka aku..menu pagi ni megi + sardin + kacang dalm tin..ermm boleh lah..last day dah..pas mkn...mndi semua..kemas barang semua..dah kul 12 tghari...settle semua..aku n team gerak turun bwh..sbb lori pickup kami kul 2...naik bukan main lama..turun bwh sekejap jerk..hahaha..mybe brg dah tak byk..smpi bwh sempat la bergambo kat depan signboard bekelah..

2.30ptg
sampi kat luar terus diorg g mandi kat masjid..aku bantai g kedai aweks comel tuh..g mkn..hehehe...serius korang..mmg comel..huhuuhu..murah pun murah..pas mkn..aku pulak g mndi..ari nih aku rse semua dah nak balik..aku tgk semua dah keluar dr tempat camping tuh..

3.00 ptg
Gerak keluar dr kg gelugor tu menghala ke kuala lumpur..walaupun penat yg tak penat sgt..tp mmg best...nnti aku igt bak wat 2nd trip ke bekelah..sape nak ikut??hahaha...
aku smpi sg buloh dlm kul 7 mlm..tu pun siap lepak minum kat mapley dulu...

huii..pnjg jugak aku membebel..hahaha...layannnzzz...

No comments:

Iklan Bergambar !