Yang indah itu pertemuan,Yang manis itu kemesraan,Yang pahit itu perpisahan,Yang tinggal hanyalah kenangan.. Daisypath Friendship tickers

31 August 2008

Merdekakah AKU ?

31 Ogos 2008..Tahun ke 51 Malaysia, tanah tumpah darah kita menyambut Hari Kemerdekaan. Apa yang terlintas dikepala..merdeka!!!merdeka!!!merdeka!!...Alhamdulillah, Malaysia aman, makmur, harmoni dan sejahtera. Tetapi adakah diri kita sudah MERDEKA..??

Tepuk dada, tanyalah iman... :)

29 August 2008

Peluang Yang Ada ?

Salam semua..nmpknya opis aku kembali dengan riuh rendah gelak tawa rakan2 yg sudah balik dr site visit..herm, berjalan shj diorang neh..mne taknya dgn projek PID yg mempunyai 42 lokasi di seluruh Malaysia. Minggu ni juga berjalannya program MCC dan juga Sarawak Folktale. Wahh, penuh jadual sebelum bulan Ramadhan yg bakal tiba.

Seminggu lepas terlalu cbuk dengan projek Spark..(aku jd runner & ann)..lepas tu MCC..Berada di opis terasa masa berlalu dgn cepat. Update ttg KUS disetiap PID bahagian selatan..hermm. :)..Masih ada task yg belum diselesaikan.

BPO!!! yup, aku dan kak zana perlu mencari sumber2 yg mana boleh membantu komuniti di setiap PID memasarkan produk tempatan mereka atau menggunakan kepakaran dlm I.T bg menjana pendapatan mereka.

Opss..tambah sikit sapa tau cmne nak buat fundraising??

Any idea from u?? heheehe...

26 August 2008

Insan Bernama Kekasih

Debar hatiku membisik rindu
Ingin aku jadikan kau gadis idaman
Adakah mungkin kau kumiliki
Untuk aku katakan insan bernama kekasih

Keayuan yang tergambar lukisan nur iman
Bertemankan keindahan santun perkataan
Bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan
Terukir segala resah di jiwa

Ku ucapkan salam ucapan mesra
dan merisik khabar berita
Masihkah ada peluang
Untukku melafaz kesyukuran

Umpama rembulan jatuh ke riba
Mendengar khabaran dariNya
Padaku kau memendam rasa

PadaMu oh tuhan
Ku memohon keredhaan
Nur Kasih yang ku damba
Kekal hingga ke syurga

Hanya satu yang ku pinta kebaikan dariNya
Moga dipeliharakan tulus cinta kita
Agar kukuh ikatan yang murni bahgia selamanya
Dengan lafaz pernikahan yang mulia

Datanglah kasihku dalam dirimu
Menghiasi ruang hatimu
Akan ku sambutnya dengan
Sujud penuh kesyukuran

Ku harap jalinan kan berpanjangan
Selagi kasih yang terbina
Kerana cinta kepadaNya
Kau kusayangi teman sejati
Dikaulah sesungguhnya
Insan bernama Kekasih

^_^-senang banget bila dgr lagu nie :)

dengarkan lagunya disini

22 August 2008

Kelakar sungguh

كنا ماره + توڠڬو روتي + باليق اوڤيس + ڤرڬي ديڬي + تاير ڤنچيت + بلور + لڠڬر كريتا اورڠ..ههاها...
كنڠن اڤ ني؟؟؟

20 August 2008

Spark! Shattering Notions..

Seminggu neh opis aku cbuk bebenor ngan projek Spark..ngan aku2 tercbuk sekali sbb nye ape..aku lah runner..muakakka..wat team spark!, semoga success... :)

18 August 2008

Semasa Program Maxis Cyberlinq di Raub, Pahang

Selasa lepas aku ke Raub, Pahang krn ada program Maxis Cyberlinq..Task kami senang jerk, membantu trainer kami..mr paan dlm pembangunan blog..student2 neh semua ada yg sememangnya dah tau apa itu blog, ada yg tak tau..so diorg kena buat 1 blog berkenaan dgn masalah yg berlaku dan cara mengatasinya melalui medium yg diberi..dan apa yg mereka bangunkan itu perlulah mengambil kira kepentingan sosial dan komuniti setempat.

adik beradik Lah V.E
cbuk bebenor neh...

ina dan awek paan..ekeke..
amboii, bekerut2 mulut buat sijil kak..muahaha..-sara
nape kertas neh putih, bukan hijau?? - kak sue

Sehari di rumah kak yan

Ingat lagi selepas program CCDP di Pusat Latihan UiTM Kg Gajah, kami semua telah pergi ke rumah kak yan. Antara gambo yg sempat aku snap semasa dicna..Layannn..

Baru smpi umh kak yan

Baca suratkhabar ke bang??

Antara yg menjadi mangsa g-ko..muakaka..

Suzie, aku n redz

Berehat mengambil angin setelah perut penuh..ekeke..

ait, sempat lg suzie neh..peace..

Try cari apa yg pelik kat gambo neh??

Family kak yan..

redz n mau

ash, nak rempit kemana tu??ahaks..

alahai, sopannye..anak sapa la nie.. :)

woo..semua isi nye neh dlm perut gko..ekekke...
Terima kasih wat kak yan n family..nnti ada musim buah kami dtg lg..ahaks..

16 August 2008

Semangat & Ketabahan (Gunung Nuang)

Pada 8 - 10 Ogos yg lepas, spt biasa aku mengisi masa lapang sabtu dan ahad dengan mendaki gunung nuang yg terletak di Hulu Langat, Selangor. Aku mengikuti aktiviti KBK dimana setiap bulan mereka akan melakukan aktiviti outdoor...Keluar sikit peluh ye tak,,bukan sikit tp byk...ahaks..

Kami bergerak dr Sg Buloh dlm pukul 11 lebih..singgah cna, singgah cni smpi la ke hulu langat pukul 2 lebih kurang..pack brg balik n standby utk mendaki. Dimulai dgn bacaan doa oleh zali dan kami terus berjalan menuju ke kaki gunung..jam ditangan menunjukkan pukul 2.40 lebih kurang...

Perjalanan agak mendatar dan selesa pd permulaan dan selepas 10 minit berjalan...trek sudah mula mendaki..beg yg digalas pun dah terasa berat cm ada ais batu jerk..huhhu..mengah dibuatnye..naik bukit..turun bukit..naik bukit..turun bukit..naik bukit..turun lg..last sekali naik n smpi di tapak khemah yg dinamakan Dataran Lolo...jam sudah pukul 4.30 pg..dah nak subuh rupenye..
Dah ada org berkhemah kat ctu..ada la lebih 5 khemah..bebudak uitm..kami pe lg, cr site nak buka khemah..buka khemah 1 n bentang groundsheet..aku dah letih sgt, ketak beg terus tido..hahaha...bangun pg tu dah terang sikit..srpn ( nugget, sosej, sandwish telur n kopi) yg sempoi ttp nikmat dibuat oleh chef napie..ekeke..


Kami gerak mendaki ke gunung nuang pukul 10 pg..semua dah sedia...gerak!!!..yg ini br permulaan dgn trek hutan yg mendatar dan sedikit mendaki..slps smpi dikunci air berehat sekejap dlm 5 minit terus jln..trek tidak susah krn sudah ada marking yg dibuat oleh org sebelum ni atau jabatan hutan mybe..just 4low je ikatan warna biru..


Kami melalui kawasan Lolo Campsite2..disitu juga team uitm..mereka ada 3 group..kami berjalan dan terus berjalan..trek kini sudah mencanak dengan ketinggian 70 - 80 darjah..peluh sudah keluar n baju aku jgn ckp..dah basah dah..beg kecik ni pun dah terasa berat, walaupun didalamnya hanya ada 2 peket air ribena, 1 botol besar mineral, 2 bar coklat n torchlight...

Aku ngan zali dah tertinggal dibelakang agak jauh krn napie, amir, amat, rinto n eyka laju jerk jln..huuhu..nafas dah tercungap2..terasa saja hati ingin turun semula..ttp semangat yg kuat ingin smpi di puncak masih membara..pantang berundur sebelum ajal..yeahh..jalan..jalan..huhuhhh..huhhuhh..trek sudah bertukar dr berbatu2 ke jalan yg agak licin..

Akhirnya smpi juga di Dataran Pacat setelah berpenat lelah mendaki..jam pukul 1230 thgari..ini hanya salah satu campsite dan tempat berehat..puncak masih jauh..kami berehat sebentar..mkn bekalan yg dibawa..pukul 1245 bebudak dah nak naik puncak...tinggal aku ngan zali..aku dah terlelap..hahaha..zali gerak aku ajak naik..tgk jam dah pukul 1.30 ptg..huii..tekejut aku..pe lg kemas n terus jalan..

Udara sudah semakin sejuk..aku pun dah terasa neh..jln punya jln, tbe2 nmpk kelibat amat, rinto n eyka..cam turun jerk.." dah, xyah naik..jom turun..trek jauh lg..takut x sempat smpi bwh sblm gelap..biar napie ngan amir je naik smpi puncak.."kata amat..

Aku ngan zali dah pandang..usshhh..jln dah lama..ada la 1 1/2 jam..huhuu..nak xnak aku pun turun mengikuti amat..nmpknya misi aku nak menawan puncak nuang terhenti disini..xpe. lain kali aku akan mendaki lg disini..smpi didataran pacat berehat sebentar..aku tertido lg..tiba2 hujan..adess..aku bangun n terus packing brg..nah ko, peha kanan aku pulak crem..adess..selang 10 saat, peha kiri aku pula crem..masak2..hahaha..sakit jgn ckp la..muaaa..huhhhuuhuhh..lps ok trus turun..

Turun ni aku slow sbb trek licin n curam..tggl eyka ngan aku dibelakang..yg lain dah berlari turun..dah 1 jam lebih aku berjalan, terdengar suara napie ngan amir dibelakang..maai, laju betul la bebudak ni..berlari turun..huuuh..aku bg laluan kat diorg..otak aku dah set nak smpi bwh jerk..lain xde..hehehe..
Akhirnya aku smpi dibawah..fuuhhh..lega rasanya hati..mana pulak dtg durian ni..durian hutan..agak tawar sedikit berbeza ngan durian biasa..selesa aku..hahaha..pasang hammock n lepas mkn mlm aku tido..letih sgt..hahaha...


Esok pg aku terbangun sbb hujan renyai2..lepas srpn pack brg ape yg patut..terus gerak turun ke carpark...dlm kul 9 jugak la..sekali lg kena tempuh jln yg berliku dan berbukit..hahaha..smpi kat carpark sdah pukul 1..g mndi dulu n terus balik..
Kaki dah lenguh sengal neh..x tau la esok keje ke tak..huhuhuu..

Walau apa pun..pendakian kali ini agak mencabar ketahanan mental dan fizikal..juga menguji kesabaran yg kuat..kalau tak kuat, herrmm..jwbnye duk kat khemah je lah..hahaha..

08 August 2008

Bersama rakan PID di De Palma, Ampang

Fuhh..balik dr De Palma Ampang, td rse nak demam..mne taknya, balik sepatutnya pukul 3ptg tp aku balik kul 5.Hujan bukan main lebat lg...aku buat ape kat ampang??sbnarnya ada Program Pembangunan PID 2.0...40 pid dari seluruh Malaysia dtg..n lebih dr 35 org penyelia dan penolong penyelia yg menghadirkan diri..

Jadual agak padat tetapi tidak menghalangkan masa utk bersukaria. Mlm terakhir kami adakan perlawanan persahabatan futsal diantara team PID dan WG..agak2 sape menang??hahaha..Team PID ( lelaki & wanita) menang..adess,wg kalah...hehehe..xpe, cuba lagi..

Tahniah kepada semua peserta yg menghadirkan diri dan diharapkan segala ilmu yg didapati dr program ini dapat membantu dalam memajukan PID, KUS dan juga komuniti setempat..adess..pala penin pulak..tido dlu la..adios..salam.. :)

02 August 2008

CCDP di Pusat Latihan UiTM, Kg Gajah Perak



Yeahh..sudah seminggu aku berkampung di Pusat Latihan UiTM, Kg Gajah. Opss, ni bukan yg kampus UiTM Seri Iskandar ye..ini pusat latihan dia yg terletak di Kg Gajah. Outstation yg memenatkan ttp menyeronokkan..hehehe..Program ini melibatkan satu lagi projek yakni ccdp anjuran Maxis dan juga SKMM yg diuruskan oleh WGSB. Kami yg terdiri drpd staff wg ( kak laila, kak sue, kak zana, ash, mau, siti, bai, g-ko n Suzie)


Peserta terdiri drpd pengusaha2 kedai.com dan juga agen perubah yg br dilantik memajukan lg kedai.com..Berbagai2 xtvt yg dijalani oleh mereka. Alhamdulillah program berjalan dgn lancar walaupun ade sedikit kejadian yg berlaku mase hari terakhir, ttp semuanya enjoy dan positif. Yang paling seronok ada peserta yg bawa durian dtg..ape lagi, kenduri durian la kami kat cni..

Khai dan Redz pun ada mase hari terakhir krn menghantar buku nota.Masa perjalanan balik tu, singgah sbntr rumah khai, minum air kelapa..perghh..sedap betul..ada laksa lg..singgah pula umh kak yan..mcm2 ada..durian, manggis, rambutan, pulut, dodol...huhuhu..senak perut dibuatnya..klu nak tau, hantu durian mase kat cna..g-ko..x tau la dia neh perut ape, selamber jerk bedal durian berbiji2, bukan ulas tau..heh
Apa pun semua selamat sampai dirumah td..hehehe..esok berehat n minggu depan sambung pula utk CB2 pid di De Palma Ampang..yeahhh...peace :)


Iklan Bergambar !