Yang indah itu pertemuan,Yang manis itu kemesraan,Yang pahit itu perpisahan,Yang tinggal hanyalah kenangan.. Daisypath Friendship tickers

31 December 2009

Selamat Datang 2010 :)

Salam...wooo, bpe jam je lagi dah nak masuk tahun baru. Selamat tinggal 2009 dan semua kenangan itu akan tetap disimpan dlm ingatan neh..n selamat datang 2010. Selalu org akan tetapkan azam bila masuk tahun baru neh..Aku pun ada gak azam dan impian dlm tahun 2010 neh. Azam aku nak jadi yg lebih baik dari tahun lepas. Tak kira lah dalam apa2 pun..Insyallah, doa2kan aku ye..

Impian aku pulak ada banyak..so lepas dicongak tolak bahagi darab tambah..ini short list impian aku dalam 2010 neh..

1. Bawak mak & abah aku g jalan2 kat langkawi xpun pulau2.
2. Buka kedai sparepart komputer kat kg aku.
3. Buat $^#&%^ n beli kereta.

4. Settle hutang piutang..kecuali ptptn sbb lmbt lgi nak habis..hehe..(ni bahaya neh klu x settle, kene aku mati, masak aku dlm kubur)
5. Kasi up Kelab KBK ^_^


So yg lain2 aku tak tulis dlm ni sbb x penting sgt..tp diambil kira melihat pd keadaan..hahahha..moga2 impian 2010 neh tercapai..insyallah.amin.

Jangan tanya apa2 yg melibatkan kawin atau 2 hati menjadi satu ke ape sbb minta mahap, xde dlm list..^_^

Apapun, buat semua rakan2 diluar sana..Selamat Tahun Baru 2010 dan semoga apa yg diimpikan korg semua akan tercapai. ^_^

*jap lg ke Bagan Lalang sambut tahun baru...hehehe..*

23 December 2009

Kelakar Seh

Salam..
Hahahahaha, ari ni mmg kelakar lah klu diingat2 balik..pagi td dtg je on ym terus dpt ym dr Mr. A...wahh, cam ada peluang je neh..tp petang ni dpt ym dr Mr. A lagi, terus ...POOMMM!!!!, peluang dan harapan tu musnah..ibarat ko tiup belon...tiup..tiup dan tiup..akhirnya...POOMMM!!! meletup.
Maksudnye lupakan untuk aktiviti sabtu ni..Dah xde dah..

Tapi bila dipikir2 balik, kenapa aku nak menagih *ayat cam sasau jerk* atau menunggu harapan yg bajet cam ada, tapi sebenarnya xde.. So, buat sakit hati..

Sekarang ni, boleh pikir lah kan, sudah2 lah tu...sekarang ni pikir utk masa depan bukan untuk masa lepas..hahahaha....
aku yg bajet ..muahahhahaha...ampess.!!!!

16 December 2009

ريندو ڤد دي

Erk..jam kat pc aku neh dah kul 3.25pg.. Nape lah mata aku neh xnak tutup2 lagi..tido lah weih..esok keje neh..huhuhu..dr td aku pun tak tau lah bpe kali lagu ni diulang-ulang. Sedap kot dgr lagu ni.
Menyingkap tirai hati
Mengintai keampunan
Di halaman subur rahmat-Mu, Tuhan
Tiap jejak nan bertapak
Debu kejahilan
Akan ku jirus dengan madu keimanan

Tak ternilai airmata dengan permata
Yang bisa memadamkan api neraka
Andai benar mengalir dari nasuha nurani
Tak kan berpaling pada palsu duniawi

Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa di dalam hati
Telah ku redah daerah cinta
Yang lahir dari wadah yang alpa
Tiada tenang ku temui
Hanya kecewa menyelubungi

Ku gelintar segenap maya
Dambakan sebutir hakikat
Untuk ku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapat ku berteduh di rendang kasih-Mu

Namun ranjaunya tidak akan sunyi
Selagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan kan cuba menodai
Segumpal darah bernama hati
(Destinasi cinta Ilahi)

Lestarikan wadi kalbuku, oh Tuhanku
Leraikan aku dari pautan nafsu
Biarpun sukar bagiku melamar redha-Mu
Namun masihku mengharap ampunan-Mu
Wahai Tuhanku? Ya Allah?

|| rindu seh kat dia..serius aku rindu sgt2 kat dia..||



13 December 2009

SANTAU..atau Aku Yg Di Santau?

Salam..erm..seminggu lepas aku cuti lama..dr ari rabu smpilah ari ahad. So Isnin masuk balik lah kerja. Insyaallah, moga2 lebih bersemangat dan produktif. Khamis lepas jugak ade jamuan makan malam utk team SPS yg dibuat di Le Meredian Hotel, KL Sentral.. Tempat dia pun ok. Senang je klu nak g ke hotel ni..Turun di stesen KL Sentral, betul2 berhadapan dgn pintu masuk.

Jumaat pun aku ada dinner jugak..perghh, penuh dgn makan saje aku neh..mne tak up..up fly away..wakakka..ni pulak jamuan makan malam bersama anggota PLAS (TLDM) PSA yg dibuat di Monterez Golf Club, Shah Alam. Tak ramai yg datang, cuma intake 9 dan 10 yg ramai. Aku ni dlm kategori intake 5..3 org je yg ada..Xpelah, memeriahkan majlis. Terima kasih dan tahniah kepada urusetia yg menjayakan majlis makan malam ni. 10 tahun dah PLAS di PSA kan..hahahha..moga2 sentiasa bersemangat.

Erk, lupa lak..td tghari dlm kul 1230, dpt msg dr dia..tnya aku bz ke..so aku call dia..dia ajak lepak kat Midvalley..LEPAK MIDVALLEY!!!!! dia nak tgk Santau..SANTAU???? macam2 aku pikir neh..nak pegi ke tak..nak pegi ke tak..dia ngan membe dia..oo, oklah bukan aku berdua je ngan dia..last2 aku capai tuala, terus mandi, siap2 n start moto g komuter sg buloh..hhaahha..mudah dan senang..

Sampai2...la, x beli tiket lg..herm..movie kul 145, la ni kul 2 ptg..next movie jam 4..so papehal g mkn dulu lah yer..solat zohor pun belum lg neh..lepas mkn perut kenyang, dia pun tak tau nak pegi mne..so aku ajak naik atas balik..last2 smpi wayang, leh beratur..dia nak jugak tgk SANTAU tuh..hehehe..last2, beratur je lah..dlm ati aku risau neh, mlm jugak dia smpi umh nnti..xpelah, dia kata akan ada org amik..

Ha, ni aku nak cite sikit psl cerita Santau yg aku tgk td..so far ok lah..jln cerita dia suspen dan ada babak2 yg menggelikan hati. First time aku tgk movie ngan dia, amat2 emosi..hahaha..lebih byk tgk muka dia dr tgk movie...aduss..nape aku neh..x bleh2..
sambung cite balik, Santau neh cerita pasal sahabat yg dengki pd sahabatnya..mungkin sbb projek yg sahabat dia neh dapat. dengki punye psl , ape lg, dia hntr la benda yg bukan2..tp yg teruknya kena pada isteri dan anak..benda yg kacau smpi 2 pulak tuh..smpi 2 bomoh pun x leh lawan..so klu nak tau lebih lanjut, g lah pawagam berhampiran ye..ahaks..erm, zaman sekarang ni, mcm2 boleh jd..dan santau neh pun boleh kena pd sesiapa shj..apa yg penting, kita ingat Allah s.w.t. tu jerk..Minta dijauhkan lah semua ini dr kehidupan aku..

So, hari ini aku agak gembira dan sedikit sedih..nape erk..patut gembira..hahaha..dah2, jgn nak emo2 lak..cukup dgn apa yg terjadi dulu..tp smpi sekarang aku masih pelik dan tertanya2..kenapa dia buat cmni? biarlah masa yg tentukan..Ape pun, i.m back... hahahhaha... ^_^

04 December 2009

|| Aku Menjadi FlashMan ||

Salam..

Waahh, petang2 Jumaat ni aku berada di Hotel Villa, Segamat. Tak disangka2 aku leh berada disini.. Minta EL pg tadi..Minta maaf boss ye..minggu depan saya cover balik keje yg tertangguh..ade ker...??hehhe..Sebenarnya, dulu sekali aku penah pegi sini masa lawatan ke PID Labis.


"rumah tumpangan aku mlm ni..."

Aku buat ape kat sini? hehehe..
Saja jerk menenangkan fikiran. So saat aku tgh menulis blog ni, hati aku tenang. Niat sebenar nak jumpa mereka tp dibatalkan dgn mendadak. Terpaksa mengubah cara. Takde niat lain selain meminta maaf. Alhamdulillah, misi dah berjaya. Tu yang tenang sikit tu.

"just try and fail, but don't fail to try"


Dari puduraya td kul 12.00tghari, smpi di bndr Segamat jam 3. Naik Cepat Ekspress..Mmg cepat lah..hahahha..Boleh tahan jugak jauhnya. Terlepas aku solat jumaat. Jumpa satu masjid india muslim. Niat solat Zohor je lah..Perjalanan sejauh 202km yg memakan masa lebih kurang 3 jam..Walaupun jauh tp seronok.

Nmpk aku x?? hahaha..

Igt esok aku nak ke Gunung Ledang..mencari puteri gunung ledang..hahaha..sayangnya, puterinya dah berpindah ke tempat lain dan x mungkin akan bertemu..erm...xde lah, aku tak pernah ke sini, so nak jugak g tgk gunung ledang dr dekat..tp cam xde masa jerk..cuaca pun x menentu..

Semoga perjalanan balik esok dalam keadaan yg baik..


Yeaahhh..life must go on babeh..!!! ^_^

28 November 2009

Serabut Dalam Semak

Salam Aidil Adha buat semua umat Islam. Apa khabar ari ni?

Erm..ari ni aku rse cm tak best jerk.. x tau kenapa..padahal raya neh..tangan, kaki, peha betis aku berdenyut2 lg neh..hamek hubat, mlm raya g main badminton..balik umh abis smua otot2 aku sakit..terpikir skjp, tahun 2009 ni aku rse baru la ni aku bersukan. Klu pnjt gunung ngan mendaki air terjun xde la sengal cmni..adess..

Kelmarin aku balik naik tren seh.setelah sekian lama tak menaiki kenderaan awam nih..dr kelana jaya smpi kl sentral n tukar komuter..thanks nanim, intan sbb sudi hntr n teman balik..wakakka...tp ade kejadian pelik berlaku di kl sentral..org x ramai..muahahha..best2. dapat tmpt duduk..yesss.. smpi bank negara komuter neh trus stop..rupanya landasan rosak..maai, kan main ramai lg org kat cni..

Dah la penuh dlm tren. Terpaksa menunggu pintu tren buka dah mkn 30 minit. Alih2, kul 10 mlm aku still lg kat stesen bank negara..maai, drpd kul 7, la ni dah kul 10 mlm..wooo, tak boleh jadi, call rinto..alhamdulillah, dia dtg amik pickup aku terus balik, mkn n trus ke sport planet..ni sbb badan aku sengal2 ubi neh..

Apahal lah 2-3 ari ni aku tak menentu.. ni gara2 ari rabu punya pasal la ni. Bajet panas smpi mlm kan..tp leh pulak hujan siap guruh + petir. .pakej kan dapat...xpelah, nak buat cmne..usaha dan tawakal je lah..masih byk lg benda nak kene buat dan didahulukan..klu ada2 lah..klu xde, tu mmg dah takdir...kan..kan..

Wahhh..pedih giles bila ingatkan balik...sabar..sabar..tuhan sentiasa ada bersama org yg bersabar..

tapi...................

herm....
<>

aku semak...!!!!

30 October 2009

Suara (Ku Berharap) ^_^

Suara (Ku Berharap)

di sini aku masih sendiri

merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, masih tanpamu

bila esok hari datang lagi
ku coba tuk hadapi semua ini
meski tanpamu oooh meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamamu disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggu

suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

p/s - thanx to LLI :)


27 October 2009

|| Sesuatu Yang Masih Belum Tertunai ||

Salam...

Dah nak masuk ke bulan November..woooo, sungguh2 laju..minggu ni 3 ari aku berkampung di Dynasty Hotel, sbb ada training sistem tuk GPB..hopefully successful lah 3 ari nih..hahaha..opss, ni nak gtau lah ni...GPB tuh guru penyelaras bestari.

Sistem ?? hadoyai, leh gugur rambut klu ngadap ari2...mne tak gugur klu problm bende yg sama jugak jadi..hooooo, panas seh..kitorg panas, devloper jgn ckp aarr ...muahahha..tp apapun, ni lah kerja..makan gaji kan..lain lah kerja sendiri..lalalalala...

Esok aku, nanim ngan aiman ke Dynasti Hotel, cover tuk training gpb..mybe nadd pun ada sama..mungkin cover tuk aSc..yeahhh, master aSc...hahahha...zali pulak cover story tuk KOHA kat Pearl Hotel..yg ni mmg duk saje dgr..hahaha...so lps ni, beliau akan menjdi master koha..ekekke..

Habis je training ni, minggu depan aku nak cuti...lps dpt gaji yer...yg pastinye hala tuju dah dilock.. masih ada sesuatu yg masih belum tertunai...dan walau apa pun kesannya lps tu, aku terima jerk..agak2 menyesal kemudian ari ni mmg dah tarak guna dah..kan..kan..baik settle secepat mungkin...

|| U ALL NAK U ALL CUBA ||

21 October 2009

Buat Panas Line Jerk..~!!! HANGIN ?? :)

Salam semua,

Seminggu dah berlalu..esok dah ari Khamis..mmg cepat sgt masa ni berlalu..

Kelmarin dah lah kene overnite kat opis..ni smua psl template dlm ms word yg pembuatnye terlalu high level...padahal keje leh siap cepat..ini template punye psl..kehangenan aku terserlah bila kene edit satu template dlm ms word., template dia kotak2...tp skali delete 1 kotak..smua lari smpi yg tak delete pun terdelete sama...

Hangin....hanginn..dan hangin satu badan ..!!!!

Siap keje smua kul 730pg.... hushshh, 730 PAGI...diulangi...730 PAGI..!!!! sian nanim..dah la kene dtg keje jgk sbb nak prepare training...aku ngan zali mmg x larat dah nak dtg..mata berpinau seh. ape kan daya, ini lah yg dikatakan kais bulan ni, mkn bulan ni..kais bulan depan, mkn bulan depan...ahaks..mse aku gerak ngan zali nak balik, kuar simpang opis, hamik ko..budak opis aku dah smpi..maai, awal gila seh smpi opis...patut le balik awal...muahahaha...

Kat umh mak aku tgh wat karipap..haeh, nak menunggu mmg tak aarr...amik moto gerak g beli nasi lemak..smpat lg singgah kedai beli brg2 dapur..wallaweiii, aku beli brg dapur..muakakka..ini lah dia mr. mama...ahaks...beli brg xde hal..tp masak mmg fail sgt2... lalalalala...~!!

Sampai umh pekene nasi lemak...teh o suam...sambil tgk gua.com.my kat TV9.. tetibe jerk aku dgr cm ade memanggil2 aku dr dlm bilik...aku dah cam pelik neh..kat umh skang ade aku, mak ngan abah...aku pun naik g bilik...buka je pintu bilik...aku nampak.......................................

Aaaarrgghhhhhhhhhhhhhhhh.............!!!!!!




!! TILAM !!

Yeahhh..mse tuk ZZZzzzzzZZZZ..

07 October 2009

.: CIK LOLIPOP :.

Alhamdulillah, hari ni msih lg boleh melihat dunia..kdg2 kita ni perlu melihat keadaan sekeliling dr perspektif yg berbeza dr sedia ada kan..br lah nmpk apa yg kita selalu x nmpk..

Hari ini mungkin semua ada..tp xdolah pulak sorg..ni yg dikatakan dtg bergilir2..muahaha..mne taknye..
isnin, nanim ngan nad x dtg...
selasa, aku ngan zali + fitri..
rabu td, intan..

hamek ko..cuti bergilir2..minggu depan try la buat lg..hehehe...

Ari neh, keadaan kat opis neh cam biasa jerk..org pun x dtg lg walaupun jam dah tunjuk kul 915..pling lewat pun 930 la..smua dah ade kat kusimeja masing2..nah kau, meja sepul kosong..clear abis..kemana kau..? hidup2 ko prank org erk sepul...hahaha..sian mila ngan jihah..mencari2 kau yg igt dah benti..hehhe..so sementara ko xde neh, zali duk tempat ko..


Kerja2 nih mmg xkan habis..smpi la aku skang ni kat umh..tp ni keje lain dah..muahaha...sebelum balik singgah jap kat PAS..mencari CDR..bukan aku erk, zali yg cari..salah satu shopping complex kat shah alam yg menawarkan brgn komputer terbesar..ala2 cam low yat lah..byk seh org, boleh lah..sbb student ramai kan..so aliran matawang dan ekonomi yg bagus.. *merepek dah neh..*


Skang aku dah depan pc, ngadap blog..ngadap FB..tetibe terpandang lolipop..lolipop???erk..~!!!
agak2 sape yg bg lolipop ni erk..hehhee..dia suh simpan jgn mkn..so aku x mkn lah..biarlah berapa tahun pun..ikutkan ati aku ari tu, dpt2 je dah nak buka makan jerk...wahahaha..bak kata nad mse mkn td, jgn gembira sgt..nnti sedih2, nangis2..erm..mmg betul pun, dah 3 ari aku :(

JANJI..jgn berjanji klu x boleh tunaikan..

Ayat ni mmg betul..tp klu dah berjanji tp x sengaja x dpt nak tunaikan cmne erk..dan melibatkan beberapa pihak lain..warghh, aku rse cam bersalah sgt2 ni..bukan rse lg dah ni, mmg bersalah pun...*tgh tepuk kepala sendiri*

Aduiii..ni lah klu dah berjanji, tersalah kata pulak..hamek ubat sendiri...cane nak settle neh..cik.lolipop..ooo cik.lolipop...maafkan lah en.rizal neh..dah tersgt2 menyesal neh..*dlm ati tgh sgt2 cdih ngan menyesal + mengharapkan kemaafan*

*__* aku yg sgt2 lah menyesal *__*

06 October 2009

B.U.N.T.U

salam..hari2 selepas cuti raya + sambung kerja + xtvt mengeluarkan peluh..herm..betul lah tu bumi itu bulat bentuknya..dan sentiasa berputar..sekejap bawah, sekejap kat atas..samalah cam kita kan..

*cerita kedai kopi..cerita kedai kopi...
tiada hakim tiada saksi cerita sensasi
dikedai kopi...*


tp aku bukan duduk kat kedai kopi pun..aku depan pc neh ngadap keyboard..dlm kenampakan riak muka yg gembira ria, ceria sgt..tetiba dpt satu perkara yg sgt2 membuntukan pemikiran..aku pernah dgr, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya..

aku tak kata dan aku tak memaksudkan ape yg aku msg itu..perkataan 'sekiranya' atau 'jika' tu dah berlaku atau belum erk... *sign*
tp apa pun aku sedar tu smua mmg kesilapan aku..dlm dunia ni..realiti seh..mmg byk cabaran yg kadang2 kita x jangka akan berlaku...

*lewat ini kurasakan
kasih kian kudambakan
resah hati yg kupendam
pada takdir dan harapan...*


dalam kewarasan berfikir dan memikirkan keadaan yg bakal berlaku selepas tindakan yg diambil..agak2 ape yg akan berlaku..expect for unexpected...herm...inilah ayat keramat bila aku masuk hutan..

*setahun 19 hari, tolak 3 hari ni..itu je memori aku yg tinggal*

tp kan, org penah kata gak..hendak seribu daya, x hendak seribu dalih...opss, aku teringat satu ayat lg..

" U ALL NAK U ALL CUBER "

so, lantak aku x kira..ape nak jadi..jadilah lepas ni..

23 September 2009

Playback~Sehari Sebelum Raya

Salam..

Kalau diikutkan dlm kalendar, insyallah esok raya..mne taknye, aku tgk jiran aku depan umah dah start masak ketupat, bukan jiran depan umh, tepi umh pun sama..so aku baget, esok rayer..so aku pun ajak la mak aku g pasar nak beli bahan2 tuk wat ape2 yg patut sempena raye ni kan..xkan nak makan roti canai kot pg2 raya..kan..kan..


So aku g la pasar..kan main ramai lg org kat pasar paya jaras ni..pengumuman pemegang mohor2 belum lg gtau raya bila..tp org smua dah standby ngan brg2 tuk memasak..aku nak beli ayam ngan daging..beli ayam dulu..2 ekor cukup lah..nnti klu x cukup beli lg ye x..nak beli daging org ramai..dah lah panas..kul 11 lebih beb..maunye x panas...arghh, tension plak..masuk dlm dulu, nak balik nnti br beli daging..lps dpat smua brg, aku keluar nak beli daging, still lg org ramai...huiiyooo, sgt meriah kat khemah jual daging tu..aku tnye sekilo bpe...nah, 20 hengget..perghhh..aku cakap ngan mak, nnti la aku beli tempat lain..cam mahal la pulak..
aku terus g kat moto tgk mak aku kat kedai daging tu..rpenye dia dah beli dulu..aduhh, klu aku x ckp ngan mak aku yg aku nak mkn rendang daging, msti mak x beli time tu..nnti2 leh beli..sbb aku igt nak g beli kat econsave..terima kasih mak...


Tetiba nak balik, mak nmpk durian..

" Sedap je durian tu jai.."

" Mak nak ke..?"
"Xpelah..."

Aku tgk mak cm nak..ni klu beli abah msti lg suke..aku pun terus g sambar selonggok.. *dlm ati, mesti mak kempunan ni bln2 pose nak mkn durian..*
Smpi jerk umh, aku tgk reaksi muka abah tgk durian...hehehhe..paham2 dah lah..ahaks..~!!



Berbuka ramai sikit sbb abg aku balik..meriah sbb anak2 buah aku ade..hahahha..irfan ngan dina..tu pggilan diorg..

"Irfan yg comel"


"Dina yg manja"

Malam mmg dah planing nak g k.l jalan2..aku pun x beli ape2..mne taknye, gaji pun x keluar lg..baik berbelanja dgn berhemah..ekekke..dlm kul 11 aku keluar g k.l ngan rinto, gmie n pojie..destinasi semestinye jln masjid india..Bukan main sesak lagi..lg sesak dr semalam..(hari sebelumnye aku dah g jugak tp ngan aseng).

Mungkin sbb smlm hujan, org tak ramai nak membeli-belah ataupun trend org skang..membeli disaat2 akhir..boleh dpt murah..hehehe...kami ni tergolong dlm golongan cenggitu gak..ekeke..cari songkok, cr baju melayu, cr butang baju melayu, cr kuih raya..bab merasa ni bg kat champion, mr.gmie...tp dia bukan merasa..dia mkn..hahaha...
Semua dah settle, ape lg..balik le..esok raye ma..ahaks...

Allahuakbar..Allahuakbar...Walillahilham..

22 September 2009

Beraya ~ Part 1

Salam...

Waahh, ari ni dah masuk ari raya ke-2..Semestinya korang semua dah planning ari ni nak kemana..esok nak kemana..maklumlah, raya setahun aidilfitiri neh setahun sekali..mesti byk rumah yg nak di ziarah..

Aku pun sama cm korang jgk..sudah semestinye beraya kerumah kawan2 dan sedara mara..1st day raya semalam aku kat umh jerk..kakak ngan abg ipar aku br smpi..tolong2 sikit mak aku..tgh ari tu ke rumah rinto terus tp aku x beraya pun..amik dia terus g umh amat sbb nak mkn sotong pulut sumbat..eh, betul ke aku sebut neh..pulut sumbat sotong..sumbat sotong pulut...?? aahh, lantak lah..janji mkn..hahaha..layan seh, releks jerk mkn kat dapur..lauk terus amik dr dlm periuk jerk.. sempoii seh..bukan ape, depan penuh..duk dapur pun ok wat..hahaha..

Ade la dlm 3 rumah aku beraye lps tu br g umh rinto..nak balik jerk ujan..maai, lebat tul lah..kuyup aku smpi umh..yelah, naik moto kan..smpi umh, kakak aku yg pertama ade kat umh ngan family dia..ya, ni dia..bala tentera sudah sampi..yg aku maksudkan bala tentera ni anak2 buah aku seramai 7 org yg sgt2 lah hyperaktif..kecuali 2 org jerk yg pendiam..mungkin dah nak meningkat remaja..hahaha..

Lepas mndi jerk..xtvt paling menarik dan syahdu..dgn hujan yg lebat ditambah pula keadaan yg sejuk, aku capai bantal..pa lg, ZZZzzzzzZZZ...~!!!

20 September 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2009

Salam Aidilfitri 2009 buat semua umat Islam diseluruh dunia.
Maaf Zahir & Batin


24 August 2009

Nur Kasih

Apakah yang sanggup dikorbankan untuk cinta ...

__ ^-^__ NUR KASIH -----<@

Aku rasa ramai yg dah melihat drama ni. Mula2 aku tgk dulu cam x menarik, tp klu dah asal lepak kat luar, kene lak tuan kedai psg drama neh..mmg la aku tgk..lama2 best pulak drama neh..hahaha..bukan ape, byk mesej yg disampaikan dalam drama ni. Mempunyai makna yang halus yg boleh dihayati dan diamati.
Kalau sape yg tak tgk drama ni boleh lah melihat di TV3 setiap Jumaat jam 9 malam.
OST lagu boleh download disini..~!!

Salam Ramadhan 2009/1430H

Salam semua,

Haiyo..uikss..dah cam jaiho la pulak..kan lama lg aku x menjengah ke blog aku neh..sejak balik dr training dulu..smpilah skang ni dah masuk hari ketiga berpuasa. So disini aku nak ucapkan Salam Ramadhan 1430 Hijrah. Semoga ramadhan tahun ini memberikan aku dan keluarga serta kawan2 aku sinar keinsafan dan keberkatan.


21 June 2009

SPS TRAINING

Salam semua..

Ari ni aku amik masa melepak nak conteng2 sikit cerita.. 2 minggu ni aku agak sedikit cbuk dengan training SPS (Sistem Pengurusan Sekolah) yang berjalan serentak di 3 negeri iaitu Terenganu, Sabah dan KL. Minggu lepas br abis training di 3 negeri yakni di Perak, Kedah dan N.9.

Dalam penambahbaikkan dlm pengurusan guru2 dan staf disekolah, masih byk lg yg perlu ditambahkan didalam sistem ni. Yelah, objektif pembangunan SPS ni utk memudahkan kerja2 guru disekolah. Aku tak tau situasi cikgu disekolah tu cmne, tp aku rse cikgu2 ni agak terbeban dengan kerja2 yg diluar bidang mereka. Siapa yg jd cikgu tu tau la kot bebanan kerja mereka yg agak melampau tu..

Tapi ini semua ini tak membuatkan mereka cepat berputus asa. Itulah cikgu. Terlalu byk pengorbanan mereka utk kita. Ibaratkan mereka ini lilin yg menerangi kita. Aku berharap sangat dengan sistem yg dibangunkan ni, dapatlah mengurangkan beban cikgu dalam pemgurusan seharian mereka disekolah.

Kepada rakan2 semua yg menjadi cikgu atau bakal menjadi cikgu, AKU SAYANG KORANG..!! Didiklah anak bangsa kita menjadi warga yang berkualiti dan dinamik.

06 June 2009

Selamat Pengantin Baru my F.R.I.E.N.D.S

Salam,
Seminggu yang lepas dipenuhi dengan majlis perkahwinan kawan-kawan aku. Mana yang sempat aku datang, aku datang tp mne yg tak tu, aku minta maaf dan ucapkan Selamat Pengantin Baru.
Semoga berkekalan sehingga keakhir hayat dan diberkati sentiasa.

18 May 2009

Kelahiran & Kematian

Salam..
pergh..agak lama aku x update blog neh..walaupun ari2 duk ngadap komputer dan internet, tp tangan aku x gagah nak menaip.mne taknye..agak letih la nak menaip..kat opis dah la xde mase nak masuk2 blog neh..
Agak banyak perkara yg terjadi disekeliling aku sejak ni. Dengan berita yang kurang baik dan yg agak baik lah..Herm..Apapun baik aku cite yg kurang baik kan..
Tanggal 16 Mei 2009 bersamaan dengan menyambutnya Hari Guru, aku kehilangan seorang rakan yang telah kembali kerahmatullah akibat sakit. Sebenarnya arwah ni suami kepada rakan aku mase dipoli dulu. So bila aku dapat tau berita neh dlm kul 3 ptg, bai yg call beritahu..aku agak terkejut dgn berita ni. So aku yg dr opis terus balik..apsal aku balik..tukar baju la weii..aku dtg opis pakai t-shirt ngan suar yg tak semenggah..hahaha..
Malam tu jugak jenazah disemadikan. Pada Amirah, semoga ko tabah dengan ujian ni.dan semoga arwah ditempatkan bersama golongan yang beriman dan bertakwa.amin..~!!
Berita yang agak baik bagi aku juga, pensyarah aku, Pn Gee selamat melahirkan anak yg kedua..Alhamdulillah..Itulah dia lumrah kehidupan. Herm....
Banyak juga perkara2 yg kurang baik dah baik tp apa pun, walau apa pun yang berlaku, itu smua dah ditentukan.
Minggu depan aku akan terbang ke Sabah. Yuhuuuu...dah lama x g luar negeri sejak meninggalkan CK dulu. :) Yazzaahhh..

15 April 2009

Seminggu Yg Rabak..~!!

Ini aku nak cerita seminggu lepas yg sgt2 bz..ape hal tetiba bz..??

Isnin ~ 6/4/09

Dapat task tuk 2 minggu terus..perghh..dah rse sikit2 neh..mmg x arr..minggu neh aku stop testing modul ikut spec yg diberi..start balik test dr mula..bug..bug..mmg hampess tul..tp aku balik awal jugak..5.30 dah ca alif but...muahahha...ko tgk esok pulak..

Selasa ~ 7/4/09

Yazahh...ari neh aku pindah masuk bilik meting..wat secara group..kenalpasti semua modul yg ade bug..perghh..mmg aku agak keje neh mungkin boleh siap paling lewat pun kul 8 mlm..xpe2..jap g kul 8 pun x siap2 lg..br 1 modul..masak neh..bug yg aku hntr pun dah smpi 200 lebih..mmg x arr..kul 10..x siap lg..hamik ko..smpi ke pukul 5 aku kat opis..cess..tu pun br settle 2 modul..smpi umh dah azan subuh... mata dah rabak..

Rabu ~ 8/4/09

aku masuk keje kul 11..mmg mata x leh blah dah neh..nak buat cane..byk lg belum settle..x habis2 lg bug neh..ape x nye..kesalahan bahasa tu lebih byk dr button2 yg x berfungsi ngan betul..hadoyai..masak aku..tp xpe..bukan aku sorg..pg nih masuk developer sume terkejut bila buka jerk redmine diorg, beratur bug yg nak kene fix..pulak tu nama aku jerk ..mne taknyer..sume bug aku yg hntr..padahal yg cr ramai...yg post guna nama aku..asal developer masuk bilik meting cr aku..
"who's rizal? rizal..rizal..wa..tekanan aku cmneh..selamat la lead aku neh org yg bertanggungjawab.."anythng bout bug, u ask me..rizal just post the bug.."...lebih kurang la ayat dia cmneh..
muahahha..aku ade backup..suke2..

ari neh aku nak balik awal..mata dah semakin rabak..aleh2, kul 2 jugak aku kuar opis..cess..

Khamis ~ 9/4/09

Perghh..dah ari khamis..sempat ke kitorg sume post bug sebelum ari sabtu..sbb sblum ari sabtu smua bug perlu di fix kan..ari sabtu sistem nak running..ade training tuk cikgu2..masak kami neh..so bersambung lg keje kami dgn penghantaran bug kpd developer..ari neh aku tau ade sesetengah developer yg mental down..sbb melihat bug yg terlalu byk..muahahha..ha, tu lah..kitorg x cukup tido 2 ari, korg leh balik tido kan..hamek ubat..kene lah motivasi balik diri..set mind ..ekekek..smpi kan PM (project manager) suh kitorg stop post bug..jap g lead aku pun...

"mne boleh, kami akan post bug selagi kesalahan sume tuh tak diperbaiki..walaupun kecil.."
Sape suh kami buat detail..kami nih hanyalah testing sistem mengikut spec yg diberi..hamik ubat lg..mmg xleh balik awal lg..kul 2 jugak lah gamaknyer..

Jumaat ~ 10/4/09

Ari neh dah ari jumaat..cepat tul hari berganti..ari neh aku dah slow post bug sbb dah x larat nak hntr..lg pun akunye tggl sikit je lg..abe nye ade lg 5 m/s...perghh..nyk lg tuh..ari neh jgk kami pecah 2 group..group aku still post minor bug yg tggl n another group, key in data 5 buah sekolah tuk esoknye training..selamat la esok training aku x involved..klu x..mmg aku ajar cikgu2 neh dgn mood yg kurang sikit..yelah, ngantuk x cukup tido..kang klu cikgu neh kita ajar, x paham2..terkasar sikit cane..menjawab den..ari neh balik awal sikit, kul 10 aku dah blah..
Diorg still x balik lg..sblum aku balik, lead aku dah bengong..dia pasang movie ip man, tembak projector kat screen..perghh, dan cam tgk wayang..muahahha.. Wakakakakaka....

Sabtu ~ 11/4/09

Hari tido...ZZzzzZZZ..

Ahad ~ 12/4/09

Td g kenduri membe kawin..hujan lebat pulak..sian pengantin..kawin dah ko man..selamat berbahagia ke anak cucu dan keakhir hayat..lain2, personal xtvt..muahahha.. Sengih

Minggu neh mari buat userguide ye adik2...perghhh..~!!

04 April 2009

Program Postpaid "Member Get Member" dari CELCOM


Dapatkan sekarang!!
PERCUMA telefon LG apabila anda mendaftar Plan Pascabayar terendah dengan Program 'Member Get Member'.

POSTPAID PLAN

Monthly Fee ---------------------------------------------- RM 18.00
Minimum Usage Fee (Monthly) -------------------- 0
OFFICE PAX ----------------------------------------------RM 10.00

(Call Within Organization Nationwide for 50 Hours)


> 3G Video Call Charges / Min ---------------------- FREE
> Voice Call Charges / Min -------------------------- FREE
> SMS Charges / SMS --------------------------------- RM 0.05
> Subsequent After 50 hours ------------------------ RM 0.15

Credit Limit ----------------------------------------------- RM 300

Anda akan mendapat pelbagai GANJARAN LUMAYAN dan INSENTIF yg diberikan. Anda akan mendapat kesemua pakej istimewa diatas dan dapatkan WANG TUNAI dalam akaun anda setiap bulan. Bagaimana? Mudah sahaja..Tanya aku ...~!!

p/s - dah biasa dgr ayat2 marketing ni...muahahahha...tp aku buat jugak...ekekke... ~!! :)

02 April 2009

ALUMNI HOMECOMING 2009 - POLITEKNIK & KOLEJ KOMUNITI

Salam semua,

Sekadar berkongsi info dengan anda semua tentang maklumat yg aku dapat pagi td melalui laman forum mypolycampus.net atau dikenali sbg MPC.net. Majlis alumni ini adalah yg julung2 kali diadakan dan tujuan ia diadakan adalah untuk merapatkan ukhwah dan tali silaturrahim dikalangan pelajar, alumni dan institusi. Semoga dengan adanya majlis ini, ia dapat memberikan ruang kepada kita semua untuk bertemu kembali disamping berkongsi pengalaman tertentu.

Terdapat pelbagai aktiviti dan acara yg dijalankan sepanjang hari tersebut. Kepada korang yg graduate dr politeknik dan juga kolej komuniti, JOM... meriahkan majlis ini dan kita GEGARKAN PUO..~!!

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari disini.


23 March 2009

Earth Hour? Padamkan Lampu Anda..~!!

Salam weih..
Dari minggu lepas aku nak cite psl benda neh..nape la asyik pending jerk..apa pun,skang neh aku post kan jugak..ape yg korang tau psl Earth Hour? la, xkan x tau kut..xpelah, aku cite sbb aku mmg nak cite pun..ahaks..~

Apa itu Earth Hour?
Earth Hour ni adalah salah satu usaha atau kempen tuk menyedarkan kite smua pasal pemanasan global.

Kenapa Earth Hour dilakukan?
Utk menyelamatkan bumi kita daripada global warming..itu jerk..smbil memberi kesedaran pd masyarakat tentang bumi kita neh yg semakin tua..hak..hak..

Bagaimana untuk menyokongnya?
Mudah..sgt2 mudah..ape org ckp, very simple to do..korang hanya perlu switch off lights selama satu jam sebagai langkah awal..klu tutup suis lampu dirumah untuk vote kepada bumi and klu biarkan suis terbuka vote kepada global warming...senang bukan?

Bila Earth Hour neh?
ooo..dah dekat dah neh..28.03.09, ari sabtu neh. kul 8.30mlm hinggalah ke pukul 9.30mlm. klu nak smpi pg pun xpe..tu maknanye korng tido..pakat ramai2 duk luar pasang lilin erk..jgn smpi terbakor dah ler..wat unggun ape pun best..

Kalau nak tau lebih lanjut psl kempen neh..korang leh klik kat sini. takpun korang klik kat banner tuh..Jom sama2 support usaha yg serimurni neh.. :)

Aku dah register..~!!

Korang bila lg...hep..hep.. :)

Sekolah oh sekolah..



Betul lah kan..zaman study tuh zaman yg amat2 seronok..penuh ngan suka, duka, gembira, sedih..mmg best la bg aku..x tau la korang kan..sygnye, aku x igt mne aku letak gmbr2 mse aku sekolah rendah dlu..klu nak diputarkan balik masa tuh, dah tentu aku nak balik zaman aku sekolah mse darjah 1 dulu kat Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak (SKMS) ngan mse aku form 4 kat Sek. Men. Keb. Bukit Gading (SMKBG) tuh..muahahha.. ~!!

22 March 2009

Sabtu punyer cerita..~!!

Salam beb..malas nak menaip tp tgn neh still kat keyboard lg..sapo lah tukar keyboard neh, sbb button dia sedap ditekan. tu yg buat jari2 aku neh nak menaip..~!!

sabtu lepas, sptutnye aku lepak2 ngan azi izanee tp aku ade hal yg x dpt nak elak..sorry beb..x dpt dtg..pstuh settle jerk aku terus ke k.j sbb teman dyla ngan adik2 dia nak beli laptop kat lowyat..bf dia x dpt ikut sbb skit perut, sama ngan aku jugak..ape hal ntah, mlm tuh aku sakit perut..silap makan kot..alhamdulillah, dpt jugk laptop yg dicari..2 sekali gus beli lak tuh..~!!

sabo je lah dyla..rezeki adik2 ko nak dpt laptop...ko tuh dah beso..dah bekerjaya..dah nak kawin pun..nnti mntak bf ko bg laptop cmtuh mse hantaran kawin erk..ekeke..opss, lagi satu hal..jgn wat cmtuh lagi erk dyla..aku x suke..klu x ko telah mencalarkan hub persahabatan kita..serius neh..~!!

kul 9 jgk aku smpi sg buloh, amat dah msg tnye kat mne..nak tgk MU vs Fulham..tp apakan daya, MU kalah dgn teruknye..hampa aku lg sekali..tp xpe, chelsea pun kalah..muahaha..meriah kedai mek mlm td..sehingga entry neh ditulis, Liverpool dah melonjak2 naik, 5-0 dibantainyer Aston villa..hampess tul..~!!

17 March 2009

Aku masih dapat bernafas~25th :)

Hah..ni pun entry yg sepatutnya aku post minggu lepas..hahha..almaklumlah, menulis bila kene moodnyer...

SELAMAT HARI LAHIR ke 25 moque..
Tq nad sbb jd org pertama wish kat aku..hahha..klu x aku pn lpe ..wakaka..mlm tu jugak aku buka hadiah dr p3 ledang..p3 ledang ye tak..dia pos awal hadiah tuh..seminggu awal dah smpi umh aku..apa2 pun thanks mydear.. :0..luv u..beriya2 kata karipap dlm tuh..mentang2 lah aku ni jual karipap..hahha...

Esoknyer aku sungguh terharu dengan nyanyian dripada kumpulan okestra di TMS..(nanim, nad, along, sepul, abe n lain2)..serius seh, aku terharu..ahaks..~ Pada kawan2 yg mendoakan aku dan wish birthday tuh..diucapkan terima kasih le bebanyok..
aku doakan korang juger gembira, ceria dan diberkati sentiasa..aminn..

16 March 2009

Email dr Maybank ??

Salam smua..
Aku dah lama nak post entry neh..sejak dlm inbox aku bersepah2 dapat email sebegini..lg pulak lps aku tau ni fraud punye mail..hampes..

thanks 9uesday dr geng mpc.net krn mewar-warkan info neh..aku rse korang pun ade dpt mail cmneh kan..ni contoh email nye...korang tgk alamat email sender..orang yang buat ni berpengkalan di indon..

jika anda terklik pada link yang diberi arahan anda akan dipandu ke sini...dan ia adalah halaman Fraud!!hati2 jangan sampai tertipu...

kalau korg dpt cmneh..jgn segan2 dan malu2, terus report ke SKMM atau Maybank sendiri..ahaks...~

11 March 2009

Satu Malam ..~

tutt..tutt..bunyi handset..(bunyi dlm format mp3)..

hallu..
hello, bleh ckp dgn amran..(bkn nama sbnar)
sye ckp..sape neh erk..?
sombongnye..sye bg msj x bls pun..
mmg tak balas la..sye x kenal awk pun..
sye cume nak kawan je ngan awk..boleh ker?
ooo..boleh2..so agak2 bila kita boleh couple...??

arkk???
apahal mntak couple lak neh..wagagaga...

aku malas nak sambung cite neh..idea tarak..wakaka..~

09 March 2009

Dunia Makin Canggih ~

Peluang ke neh ??

Mesin nie menarik minat aku la pulak..klu tgk dr rupa dia cam alat yg selalu dibawa oleh penguatkuasa tuk saman org yg mmg tak makan saman..ahaks..tp tekaan aku salah..ni alat tuk wat bisness neh..alah, yg kat stesen2 minyak, 7e dan sbgnya..tp yg ni cam lain dr yg lain jerk..leh bayar BIL..uikss..bayar bil ye tak..cam nak beli satu jerk letak kat kedai..nnti korng bayar bil kat aku je yer..uhuk..uhuk... :)~

Salam Maulidur Rasul 1429H

Salam..ahaks.lama btul aku x update blog neh..nape erk?? tetiba aku nak tulis entry neh, yelah esokkan adalah hari keputeraan rasul junjungan umat Islam, Nabi Muhammad s.a.w..so aku nak kongsi la serba sedikit dgn korang..yelah, kdg2 kita ni lupa..kan..kan..

Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w (Sallallahu Alaihi Wasallam). Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya. :)

~Salam Maulidur Rasul~

19 February 2009

OST - Assalamualaikum Cinta

Ahaks..korng pernah tgk tak sinetron ni..klu x tgk leh tgk kat tv9, jam 5.30 dr isnin hingga jumaat..wakakka...gilak ahh..aku tau cerita neh beb..tp serius, aku mmg suka cerita neh..tp skang aku x bisa lg melihatnya..ini disebabkan sudah start bekerja..uikss, apahal aku ckp seberang neh..apa pun, korang layankan lah lagu dia..suka tak suka, aku pedulik hape..hahha..adioss..

Raja Jatuh Cinta

Ku tak bisa berhenti
Untuk mencarimu
Walau kini yang ada
Kamu tak mau
Ku tak bisa berhenti
Untuk mencintaimu
Jangan tanyakan mengapa
Karna ku tak tahu
reff:
Seribu wanita menggoda
Hanya kamu yang jadi ratu hatiku
Seribu kali kau hancurkan
Masih ada banyak waktu memaksamu

Huuu, huuuu, raja sedang jatuh cinta kepadamu
Huuu, huuuu, raja sedang jatuh cinta kepadamu
Ku tak bisa berhenti
Untuk memujamu
Dan aku takkan menyerah
Oh hanya kamu
Ku tak bisa berhenti
Untuk mengagumi
Jangan sia-siakan aku
Ku ingin kamu
dengarkan lagunya disini..

Selawat Syifa'





Terjemahan:
“Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, Muhammad s.a.w. yang menyembuhkan hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan atas keluarga dan sahabatnya”

Dalam terjemahan makna ini ada sedikit timbul kekeliruan kerana menyebut “Muhammad s.a.w. yang menyembuhkan hati-hati”. Persoalannya siapa yang memberi kesembuhan. Dalam terjemahan ini jika dibaca secara langsung memang ada sedikit kekeliruan kerana seolah-olah nabi Muhammad yang menyembuhkan hati-hati.

Dalam persoalan Selawat Syifa ini Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menjelaskan seperti berikut; di dalam kamus Bahasa Arab yang masyhur iaitu Kamus al-Munjid, perkataan “Tib” adalah bermaksud “’ilaj” iaitu di dalam bahasa Melayu bermakna “Ubat” atau “Penawar”. Ia bukan bermaksud “Syafi’ iaitu menyembuhkan.

Dengan itu kalau diterjemahkan ِiaitu “Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami nabi Muhammad s.a.w. yang menjadi penawar kepada hati-hati”

‘Iktikad kita perlu diperbetulkan supaya tidak syirik kepada Allah SWT. Allah SWT. sahaja yang boleh memberi kesembuhan. Kesembuhan hanya milik Allah SWT.

Semoga Allah SWT. sentiasa menjauhkan kita daripada syirik kepada-Nya.

Wallahhu ‘alam

sumber : http://www.darussyifa.org/modules.php?name=News&file=article&sid=18

17 February 2009

Teruja - Fenin - Semak - aku SUKA !!

Salam dulu..ekeke..
gelak dulu..muakakka...hahahha..seronok kan..kan..aku pun x tau nape aku nak gelak2 neh..muahaha..ekekeke..muakakaka..apahal aku neh..ni ke yg dikatakan fenin... ??lantak arr..

yazaahh..ari ke2 aku di TMS bersama ngan abg abe..haha..x g ko training kat penang..hamik ko..nmpk sgt ko dah dikeluarkan dr PID..ekeke..(gurau jak)...teruja lak ngan sistem2 yg digunapakai kat opis neh..paling aku suka ekp..haha..kat ctu pagi2 je bila smpi opis kene hntr kedatangan..perghh..hntr kedatangan??cam sekolah jerk..lantak arr..janji aku dpt jlnkan tugas dan tanggungjawab yg telah diberikan. (skema la pulak..)

Yg paling membuatkan aku teruja, muahaha..ceit..aku dapat laptop woo..laptop yg keyboardnye sdah rosak..so kene pakai keyboard pc..kiri keyboard, kanan laptop..so huru hara tangan aku..xpolah, janji keje aku jln..sygnye, xleh nak download ym..so pakai lah webmessenger..lg satu medium utk chat kat opis neh..spark namanyer..tp ni tuk internal jerk..hamik ko sekali bos suh masuk dlm conference..muakka.. :)

Smlm jugak dtg masuk keje ngan aku 4 org jejaka encem dr jakarta, indonesia..wooo,line2 kang azul neh..diorg neh developer ke programmer.. x silap aku la..muakaka...duk kat cni, kurang sikit leh bising2 cam kat Wg..(aku rindu keadaan dcna)..dgr lagu kuat2..mau kene sepak ngan diorg..smua nak dgr lagu pakai earphone..xde earphone, jgn dgr lagu..ceh, bosan siul...

Esok smbung wat UAT..adess..yg ni yg aku fenin..kekadang semak pun ade...hahaha..bila nak wat clean-up data SMS neh..huhuhu..

p/s - oii abe, ngelat ko yer esok..hampeh tul..mkn igt kat aku..kim salam ngan yg lain.. :)

14 February 2009

Ini Kemungkinannya.. ?

Salam,

:) ... mlm td aku kayo..tp syg sekejap jerk dah habis..dr chip aku ade 2000 smpi jd 80000 dan skarang ade 1750..muahaha..sungguh sekejap.selamat la chip, klu duit betul cmne la tu kan..ni lah dia penangan POKER. muahahhaa..


pojie : aku menang!! aku menang 3000!!
aku : uiks ?

Harap2 dah smpi bungkusan yg aku hntr kecna..klu dah smpi gtau erk..jgn diam jerk..ekke..jgn risau, x hntr sos cili dah..hahha..bahaya nnti skit perut. Semoga kehidupan dan hubungan ini berpanjangan.. :)

ri_na : x smpi pun lg?
aku : esok smpi la tu, posmen sesat kot.. :)

Esok aku dah start keje kat TMS..kontrak jer..tuk projek School Management System (SMS)..selamat la ade membe sekaki sekepala..yooo!! Semoga dipermudahkan perjalanan itu.. :)

amat : bila ko start keje?
aku : 16hb ...

Pebende la neh ?

Salam..
huiiyoo..lama sudah tak update blog neh. slps ops limau basah II ari tuh, aku terlalu cbuk..cbuk sgn karipap..muakaka..sape2 nak jd agen aku jual karipap x?? ekekke..

29 January 2009

Ops Limau Basah II

Salam,
Nampaknyer menjadi jugak operasi neh..walaupun 1st idea nak ke Pulau Redang. Ramai jugak kat cna..kat atas tu fakta nombor ape yg berlaku. Tertiba aku jd malas nak menulis..muakakka..

25 January 2009

Salam AidilAdha 2009

Salam buat semua rakan di KBKcrew, semalam tanggal 10 Zulhijjah 1430h, kita semua umat Islam menyambut Hari Raya Aidil Adha atau dikenali dengan Hari Raya Korban. Ketika itu juga umat Islam di Mekah semakin tiba ke penghujung dalam mengerjakan ibadah haji.
Apakah yang menjadikan AidilAdha itu lebih meriah?
Sudah pastilah kerana adanya ibadah korban, iaitu menyembelih haiwan ternakan tertentu sebagai suatu tuntutan ibadah kepada Allah. Lazimnya kalau di negara kita, lembu adalah binatang popular untuk dikorbankan.

Wahai Rasulullah,apakah erti korban ini? Jawab Rasulullah…itulah sunnah daripada datukmu Ibrahim.
Sahabat bertanya lagi, apakah keuntungan korban ini? Tiap2 bulunya merupakan satu hasanah iaitu satu kebaikan…jawab Rasulullah.
Jika dihayati dengan lebih mendalam, kita harus menghayati falsafah disebalik sebuah pengorbanan kerana itu bakal menjadikan peribadi diri kita lebih kuat dan matang. Pengorbanan kita untuk hari ini, sudah tentu akan dibawa untuk hari kemudian. Justeru, sebagai penulis blog KBKcrew ini, pengorbanan masa yang diberikan untuk segala perkongsian maklumat mungkin sedikit sebanyak akan dinilai oleh-Nya.
Aku pasti, korang juga punyai banyak pengalaman tentang pengorbanan yang telah, sedang atau mungkin akan dilakukan. Pengorbanan aku sudah tentu berbeza antara satu sama lain. Jika pengorbanan itu dikongsikan di sini, sudah pasti kita semua akan mendapat nilaian terbaik untuk diri sendiri.
Apa yang telah kita semua korbankan...?
Berkorban pelajaran demi keluarga?
Berkorban cinta demi keluarga?
Berkorban kerjaya demi diri sendiri?
Berkorban harta dan wang ringgit demi keluarga, sanak saudara atau siapa sahaja?
Apapun, KBK crew disini mengucapkan
Salam AidilAdha buat semua rakyat Malaysia. Semoga kita semua sentiasa dalam keberkatan-Nya.

20 January 2009

Sahabat & Kekasih

Kenapa perlu dicampuradukkan antara persahabatan dan kekasih? Jika diberikan pilihan, yang manakah perlu dipilih? Sahabat atau kekasih? Kasih sayang itu diberikan kpd semua yg bernyawa. Cuma kelebihan pada manusia untuk menilai baik atau buruk, juga bagaimana kasih sayang itu diberikan. Aku teringat pepatah melayu..seperti menarik rambut dalam tepung..rambut tak putus, tepung tak berselerak..spt juga antara sahabat dan kekasih..Jika silap membuat keputusan, jiwa akan merana seumur hidup. Masa itu xkan kembali semula.
Tuhan, berikanku petunjuk-Mu......

15 January 2009

Jason Mraz ft Colbie - Lucky



Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Oooohhhhoohhhhohhooohhooohhooohoooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music, feel the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

14 January 2009

Lelabah Hitam

Tetiba aku terjumpa gmbr neh..seingat aku lah, gmbr ni di amik mase game Tresure Hunt tahun 2007..ait, skang dah 2009..lama jugak tuh..merasa aku masuk game neh..tp syg, tiket yg team aku menang tu, kitorang x g pun..hahaha..apa pun, Haloo..Haloo..WG menang tuk best dress male..muakaka... :)

Aha !!

Salam semua,

Ahha !!! cam penah dgr jerk perkataan tu..ye, itulah dia kata2 keramat dr bos aku dlu..tq bos. Dah dekat 2 minggu aku keje ditempat baru, suasana baru, perasaan baru, tahun baru..muahaha. :)

Think..Think..Think...

Korang agak2 aku nak buat apa ngan kuih2 neh..

06 January 2009

Anda Ingin Bercinta?

Zaman remaja adalah zaman untuk mencari dan mengenal diri. Setelah akal semakin mampu untuk berfikir jauh. Sekurang-kurangnya sudah mengenal mana baik dan buruk, halal dan haram, najis dan yang suci, syurga dan neraka.

Umur sebegini, orang muda cenderung untuk hidup di dalam perkumpulan. Gemar juga untuk mencari penyelesaian di luar rumah dibandingkan dengan berbincang dengan ibu dan ayah. Dan ketika inilah jiwa sudah menyubur untuk mengenal apa itu cinta (berlainan jenis).

Mengapa bercinta?

Terkadang bercinta dengan sebab ikut-ikutan (kerana melihat kawan sedang 'bahagia'). Terkadang ia bercinta supaya 'pointer' selalu meningkat naik. Dan katanya agar ada teman yang dapat memberi nasihat. Alamat.. jika salah bercinta, bubur tidak akan kembali menjadi nasi..


Sebelum bercinta fikirkan perkara-perkara ini wahai orang muda :

1. Sudahkah anda bersedia untuk bercinta?

Adakah sudah bersedia menghadapi risiko di dalam percintaan? Adat orang mengatakan cinta itu bersatu, dan ada kalanya ia membutakan mata. Manakala yang tidak nampak jalannya habis hancur masa depan hidupnya.

Cinta tidak semestinya bersatu, ada kalanya ia terputus di tengah jalan. Dan ada kalanya ia berjaya sehingga ke jinjang pelamin. Risiko putus cinta selalu membuatkan manusia seolah-olah putus asa. Hilang hala tuju hidupnya. Entah berapa ramai yang sudah menamatkan nyawanya sendiri bila cinta nafsu lebih diharapkan dari cinta kepada Illahi.

2. Apa matlamat Anda bercinta?

* Mungkin untuk merosakkan anak gadis atau hati orang lain?
* Ikut-ikutan atau suka-suka sahaja?
* Untuk mencari pengganti pasangan yang telah pergi? (tetapi sekiranya ia ingin kembali semula suatu hari nanti, anda dengan rela diri meninggalkan pasangan baru anda yang telah diberikan harapan?
* Sekadar cinta monyet yang tiada matlamat di masa hadapan?
* Untuk mendirikan rumah tangga yang membawa kasih sayang dan rahmat dari ALLah?

Orang yang mulanya bercinta - hatinya akan berbunga-bunga. Tidak ia sedar apa yang berlaku di sekelilingnya kerana disibukkan dengan apa yang dicintainya. Segalanya nampak cantik, molek, comel dan sempurna belaka. 'Pijak semut tidak mati'. Segalanya berjalan dengan penuh optimis dan positif. Lalu mungkin 'menipu diri sendiri' sudah menjadi pegangan agar hubungan berlangsung dengan menarik dan dapat dikekalkan.

Apabila perhubungan cinta anda mulai 'berkelap kelip' - mulalah anda akan berfikir semula akan buruk dan baiknya pasangan anda. Mungkin ketika ini anda akan berusaha mencari solusi. Sekiranya berjaya perhubungan anda akan berjalan seperti biasa. Dan sekiranya dalam bahaya, ia akan membawa kepada 'putus cinta'. Perkataan inilah yang menjadi penghancur jiwa, rasa kecewa, terhina, rendah diri, sakit hati, dendam, putus asa. Maka istilah-istilah cinta yang dahulunya berkisarkan fantasi, anda akan sedar ia bukanlah realiti.

Menjadi hipokrit satu perkara, iaitu masalah yang akan dibawa apabila hidup di dalam sebuah rumah di atas pernikahan yang sah. Segala-galanya yang 'cantik', 'molek' akan ditunjukkan juga sebagai satu hakikat yang perlu anda terima. Samada anda terima dengan terpaksa atau redha selamanya.

3. Mengapa Anda Bercinta?

* Kerana ALLah?
* Kerana cantik rupanya? Mancung hidung, kumisnya tebal? Badannya serupa model? - yang pasti semuanya ini tidak kekal lama. Berapa ramai wanita yang menghidapi sakit barah kulit kerana taksubnya kepada yang dinamakan 'KECANTIKAN' ? Berapa ramai pula yang sanggup berhutang, mengorbankan identiti seorang Muslimah dan Muslim kerana tertarik dengan namanya KEMODENAN?
* Kerana duitnya? Harta yang bertimbun?
* Kerana empunya diri itu sendiri?
* Kerana Agamanya? Ia akan di bawa di dunia dan akhirat. Tetapi ramai juga yang terjerumus di lembah hina. Kerana yang dibawa rupanya selama ini adalah nafsu tetapi disolek dengan nama Agama.

Anda akan dapat apa yang anda niatkan. Ingat perjalanan cinta sesama manusia amat jauh, dan mungkin juga dekat, ataupun ia satu perjalanan yang tidak pasti.

4. Apa Modal Untuk Bercinta?

* Adakah dengan modal air liur? Atau jari jemari menulis sms?

Sedarkah anda? apabila bercinta dan anda meletakkan sesuatu di dalam hati seseorang. Ini telah memberikan ia pengharapan baru dalam hidupnya. Dan ia akan berusaha untuk mencapainya. Jika cinta anda sekadar cinta monyet, cinta untuk merosakkan anak orang, ikut-ikutan dan hanya menjadikan orang lain sebagai batu galas - CINTA NAFSU. Eloklah lupakan sahaja. Anda hanya akan menjadikan diri anda sendiri bahan fitnah yang akan orang ingat sampai bila-bila.

Sedarkah anda? Mahligai perkahwinan itu memerlukan pengorbanan bukan sahaja dari segi jari jemari dan air liur. Tetapi lebih dari itu adalah modal ilmu untuk mendirikan sebuah keluarga yang beragama, cintakan ALLah dan rasul-Nya. Modal harta iaitu pekerjaan dari sumber rezeki yang halal untuk anda berikan kepada isteri, dan anak-anak. Modal hati dan perasaan untuk dikongsi, difahami, kesabaran dan sebagainya.

5. Berapa Lama Anda Ingin Bercinta?

* Seminggu?
* Sebulan?
* Tiga, empat tahun?
* Sehingga habis belajar?
* Cinta hingga ke akhirat?

Apabila anda bercinta, setiap pasangan pastinya ingin mengetahui sampai bilakah mereka akan bercinta? Dan apabila perhubungan itu diketahui oleh sang ibu dan ayah, tentunya mereka akan bertanya bila pula tarikh merisik, pertunangan dan perkahwinan pula akan dijalankan? Dan tentunya kaum kerabat pula akan tertanya-tanya, dengan siapa anda berkawan. Mungkin ada yang sudah diusung ke hulu dan hilir - orang kampung pun sudah mulai berbisikan. Walaupun anda sangkakan di bandar orang bersikap tidak ambil peduli. Tetapi malaikat di kiri dan kanan tetap juga menulis catatan..

6. Kos Cinta

* Duit yang anda habiskan semata-mata untuk sidia - telefon (sms, mms, chat etc), bil elektrik, bil internet,
* Masa yang anda korbankan untuk sidia
* Hati dan perasaan


Sikap Matang Dalam Mencari Cinta

Wahai pemuda dan pemudi, menyebut perkataan cinta sesama manusia itu mudah, tetapi untuk melaksanakannya amatlah payah. Bercinta bukan menjadi tiket yang menghalalkan anda menyerahkan jasad kehormatan anda. Bukan juga bermakna anda sudah menjadi juara dan normal sebagaimana insan lain yang bercinta (sudah fahamkah erti cinta yang sebenarnya?). Anda rosak kerana cinta? - ia adalah kesalahan anda sendiri di dalam menterjemahkan cinta yang suci dan abadi. Semaklah semula adatnya bagaimana RasuluLlah menyalurkan perasaan cinta.

Jika berbaloi dengan bercinta - anda dapat merasai hidup bahagia serta mendapat keredhaan ALlah kerana matlamat anda jelas, anda sedia redha dengan kemungkinan yang berlaku serta tidak menyalahkan taqdir, perjalanan cinta tidak melanggar batas syarak. Maka silalah untuk bercinta.

Fikirkan.. Dalam masa bercinta, bagaimana hubungan kita dengan ALlah dan manusia serta makhluk yang lain? Semakin baik ataupun semakin jauh dan terus menjurang. Adakah ia menjadikan kita hamba ALlah yang bertaqwa ataupun hamba ALlah yang derhaka?


Sumber : Ustaz Mohd Zul Roslan

Iklan Bergambar !