Yang indah itu pertemuan,Yang manis itu kemesraan,Yang pahit itu perpisahan,Yang tinggal hanyalah kenangan.. Daisypath Friendship tickers

29 March 2010

| It's A Matter of Choice Always |

Salam..

Spt biasa kalau masuk opis, perkara ketiga bila aku on pc ialah buka email ngan FB..hahaha..jgn korg nak ayam2 kan aku klu kat opis korg x buka mail ngan FB..lg2 FB tu..kan..kan..oppss, kenapa perkara ke-3 erk? sbb perkara pertama aku kena buka browser I.E yg dalamnya aku dah set secara auto mail opis ngan keje2 aku..canggih kan..hahaha..x canggih mne pun, maksud aku berderet2 lah tab dia..hehehe..perkara ke-2 pulak, aku perlu on ym dan spark sekaligus..ini penting woo..klu x bos aku cari..hahaha.. dan yg ke-3 adalah spt mula2 aku ckp td..

Ape yg menariknya yg aku nak kongsi ngan korg smua ialah email dr seorang sahabat aku neh..selalu aku malas nak baca..tp ntah cmne leh tergerak lak nak baca..tajuk email tu... " A Matter of Choice"...Cam menarik..aku pun klik lah kat attachment yg diberi..korg baca lah ye..klu boring jgn baca..hahaha..

-------------------------------

It's A Matter of Choice Always..

Jerry is the manager of a restaurant. He is always in a good mood. When someone would ask him how he was doing, he would always reply,

"If I were any better, I would be twins!"

Many of the waiters at his restaurant quit their jobs when he changed jobs, so they could follow him around from restaurant to restaurant. Why? Because Jerry was a natural motivator. an employee was having a bad day, Jerry was always there, telling the employee how to look on the positive side of the situation. Seeing this style really made me curious, so one day I went up to Jerry and asked him :

"I don't get it! No one can be a positive person all of the time. How do you do it?"

Jerry replied,

"Each morning I wake up and say to myself, I have two choices today. I can choose to be in a good mood or I can choose to be in a bad mood.

I always choose to be in a good mood. Each time something bad happens, I can choose to be victim or I can choose to learn from it. I always choose to learn from it. Every time someone comes to me complaining, I can choose to accept their complaining or I can point out the positive side of life. I always choose the positive side of life."

"But it's not always that easy, I protested.
"Yes it is," Jerry said.

Life is all about choices. When you cut away all the junk every situation is a choice.

You choose how you react to situations.
You choose how people will affect your mood.
You choose to be in a good mood or bad mood.
It's your choice how you live your life."

Several years later......

I heard that Jerry accidentally did something you are never supposed to do in the restaurant business. He left the back door of his restaurant open And then ??? In the morning, he was robbed by three armed men. They Wanted $ *# $$$... While Jerry trying to open the safe box, his hand, shaking from nervousness, slipped off the combination. The robbers panicked and shot him.

Luckily, Jerry was found quickly and rushed to the hospital. After 18 hours of surgery and weeks of intensive care, Jerry was released from the hospital with fragments of the bullets still in his body...

I saw Jerry about six months after the accident. When I asked him how he was,he replied,
"If I were any better, I'd be twins. Want to see my scars?"

I declined to see his wounds, but did ask him what had gone through his mind as the robbery took place.

"The first thing that went through my mind was that I should have locked the back door," Jerry replied. "Then, after they shot me, as I lay on the floor, I remembered that I had two choices: I could choose to live or could choose to die. I chose to live."

"Weren't you scared I asked?

Jerry continued, "The paramedics were great. They kept telling me I was going to be fine. But when they wheeled me into the Emergency Room and I saw the expression on the faces of the doctors and nurses, I got really scared. their eyes, I read 'He's a dead man. I knew I needed to take action."

"What did you do?" I asked.

"Well, there was a big nurse shouting questions at me," said Jerry. "She asked if I was allergic to anything.

'Yes,' I replied.

The doctors and nurses stopped working as they waited for my reply. I took a deep breath and yelled, 'Bullets!' Over their laughter, I told them, 'I am choosing to live. Please operate on me as if I am alive, not dead'. "Jerry lived thanks to the skill of his doctors, but also because of his amazing attitude.

I learned from him that Every day you have the choice to either enjoy your life or to hate it. The only thing that is truly yours -- that no one can control or take from you- Is your Attitude, So if you can take care of that, everything else in life becomes much easier. Now you have two choices to make:

You can delete this message or You can forward it to someone you care about. I hope you will choose the second as I did..........


So aku pilih pilihan yg ke-2 tuk berkongsi ngan korg.. Weeee... ^_^

"gambar ini ihsan dr En. Google"

Joging di Taman Layang2

Salam..

Gilo kau..ade lah dekat 3 minggu aku x berjoging..sekalii td g joging x smpi setengah pusingan aku dah pancit..sakit giles pinggang aku..nak tarik napas semput..aku joging ngan gimie 2 org jerk..bebudak lain xde..smua kesibukan..punyelah ramai org kat taman layang2 neh..klu korng semua nak tau..ni lah tmpat aku ngan membe2 aku ni joging hujung minggu..

Taman Layang-Layang kat Kepong / Selayang..klu korng dr Sg Buloh atau Kuala Selangor, amik jalan ke gombak, korng akan lalu tmpt neh..tempat dia pun ok..byk aktiviti yg bleh dibuat..beriadah...berjoging..main layang2..berbasikal..bermotosikal..erk ??
bermotosikal pun ada..berkereta...x boleh..hahaha..klu ada yg saje2 bwk kereta masuk dlm ni..dgn x psl2 cermin kete pecah..

" Byk giles layang2 "


" abg gmie, tgk ape tuh"


View waktu petang mmg cantik..kat sini pun ada menara tinjau..memancing pun boleh..tp x tau la ade ikan ape..hehhee..klu pada sape yg semput cam aku ni..ada disediakan pondok utk berehat..tp td apa yg aku tgk..pondok rehat ni dijadikan tmpt utk pasangan2 yg tgh hangat dilamun cinta berasmara..aduss... ni yg buat pemandangan ptg kat sini jadi hampehh.. agak2 lah wei nak bercengkerama pun.. herm..


" ramai giles org "


" penat le tuh "


" menara tinjau "


Larian aku yg pd mulanya amat2 lah kosisten tetapi setelah nafas aku jd sesak dan pendek, tetiba pulak pinggang aku sakit..larian aku semakin lama semakin slow dan slow dan slow dan akhirnya terus berhenti diganti pula dgn aktiviti berjalan..hahahaha..kejap2 ade lah jugak lari tp sekejap je lah..kang klu aku paksa tetiba aku pengsan..ape kejadahnya..hahahha...sebut pasal pengsan..aku x penah pengsan..ni bukan riak ok..cume teringat...yelah..x penah..minta dijauhkan..

Masa kami nak balik tu, hujan pulak..habis smua yg ada kat situ berlari2 ke kereta..ha hamek ko..td xnak joging..time hujan br nak joging..hehehe..Balik tu lepak jap kat mapley maju ahmad taman permai..pekena oren segelas..pastu balik..la ni pun masa aku tulis neh hujan still lg lebat..alhamdulillah..

*cmne lah org disana tu..Ya Allah, ko peliharalah mereka yg sedang dlm perjalanan pulan g kerumah..semoga selamat sampai dgn jayanya...erkk, jayanya ??? * lantak lah..hehehhe... ^_^

28 March 2010

Masa Tentukan +_+

herm.. apo kono 2-3 ari neh..lain macam jerk..tak macm ari2 yg lepas...keadaan x sama spt cm sebelum aku ke UUM minggu lpas..aku cam dapat dapat rasa cam ade sesuatu yg .......!!
ape erk....
*masih berfikir*
aku buka friendster..dan terpandang satu status... 'biar masa yg tentukan'....
+_+ -------time is running out--------- +_+

tapi ape yg kene buat dlm masa tu berjalan...?
bila masa tu dah smpi, ape pulak lps tu..?


*aku yg confiuz ngan diri aku sendiri*



“Time is free, but it's priceless. You can't
own it, but you can use it. You can't keep
it, but you can spend it. Once you've lost it
you can never get it back.”

gambar ihsan dr incik google

23 March 2010

Jalan2 ke UUM

Wahhh..aku balik dari Alor Star..ceh, padahal dah seminggu balik.hahaha..saje cite cm br balik..suke ati lah, malas menulis punye pasal..wakaka..

1 ari kat sana adalah masa yg terlalu singkat..dgn perjalanan yg amik masa lebih kurang 9 jam..tp aku x rase perjalanan tu lama..hahaha..perasaan ?
gembira + seronok + teruja + gementar

gembira sbb nak jalan2..
seronok sbb nak jalan2..
teruja sbb nak jalan2...
gementar sbb nak jalan2...

hahahahha...sama je jawapan aku..sbb alasan dia nak jalan2..lg pulak first time aku nak menjejakkan kaki ke Alor Star + UUM neh..

aku kesana sbb teman sahabat aku, lynn ni amik jubah..erm.. Dia ni akan konvo ari ahad ni..lupe lak..majlis konvonya aku x dpt nak ikut..so amik jubah pun kira cam pra konvo gak..merasa jugak lah..hahaha.. at least merasa gak la aku berjalan2 sekitar alor star ngan UUM neh..

Kami smpi Alor Star pun dah jam 630pg..yelah, dr Melaka pun gerak dah nak dekat kul 10mlm.. lynn kata adik angkat dia akan amik..so boleh lah klu nak mandi kejap kat umh dia..mula2 segan gak..tp dah smpi tempat org kan..

masuk kandang kambing mengembek...
masuk kandang harimau mengaum..

Sekali adik angkat dia ni rempit da..oppss, jgn salah anggap..dia dtg naik motor..2 biji moto..satu aku naik ngan adik laki dia..Dia naik ngan adik angkat dia..wahh, udara segar dipagi ari..rumah adik angkat ni x lah jauh sgt..tp klu jalan kaki tu leh basah gak lah baju..maklumlah, skang ni cuaca panas jerk..

Lepas je kami bersalin pakaian, lps mndi le tuh..adik kepada adik angkat lynn neh hntr kami ke stesen bas balik sbb nak amik bas ke UUM..herm..jam dah kul 11pg..simpan beg jap gak kaunter penyimpanan beg..pastu terus naik bas ke UUM..perjalanan ade lah lebih kurang 1 jam setengah..gilos ko, leh tahan gak lah dr Alor Star ke UUM neh..hehehe.. sungguh mengujakan aku..hahaha..



Dalam perjalanan ke UUM neh, aku duk lah sebelah gadis manis..rupenye dia student UUM..so aku pun saje lah borak2 ngan dia..borak2 pun byk psl kerja..student last sem la katakan..tp yg bestnya dia leh soal aku ape tau...

' awak ni student gak ke? amik course ape ? '

wahahaha...aku spt student..??? maksudnye ..maksudnye... nak belajar dan menjadi pelajar tidak mengira usia.. kan.. ^_^

Smpi je UUM, kami pun turun dan terus ke MALL..ntah, dah nama dia MALL..kira cam pusat tuk membeli belah la dlm UUM neh..hehee..aku smpi pun dah kul 12 lebih..amik jubah kul 2..masih ada masa tuk jalan2..tp disebabkan cuaca yg panas dan malas nak berjalan..kami pun melepakkan diri kat satu tmpt yg dipanggil PKR..eh, PKP..hehehe..Pusat Kegiatan Pelajar..ye kot nama dia..hahha..




Jam 2 je kami pun gerak ke dewan dimana semua bekas2 pelajar dtg nak amik jubah..perghhh, ramai giles..klu x ramai bukan berkonvo lah ye tak..hahaha...sesi mengambil jubah ni amik masa yg agak lama..dr kul 2 smpilah kul 5 br lah settle..mahai..x sempat nak jalan2 dlm UUM neh..kempunan lak den nak g tgk rusa dlm tu..hahaha..lepak2 jap ngan membe dia..pstu terus g tunggu bas..kami smpi balik di stesen bas kul 730mlm..



Tiket balik ke K.L kul 12mlm..so ade masa byk lagi..hujan pulak tu..lepas je solat kami terus g mkn..atas info dr rakan2, ada satu restoran yg cam KFC tp lebih dkenali dgn nama RADIX FRIED CHICKEN..ha, po lagi..kami pun g lah situ..nak rasa lah katakan..menu yg ada pun lebih kurang cam kat KFC jugak..ada ayam, ade fun fries, ada macam2..cuma yg specialnye, semua bahan masakan dia neh adalah organik..bagus kan..





Dalam bas kami tido jerk..penat sgt kot..hahaha..tau2 dah smpi K.L. Tgk jam dah kul 5.30pg..disebabkan masing2 tgh mamai lg, kami pun duduk lah kejap kat tangga maybank tu..aku spt org asing dibumi sendiri..yelah..tgh mamai..br bangun tido.. duduk dlm 1/2 jam, pstu kami g masjid jamek..pastu g sarapan dekat CM @ Central Market... disebabkan lah kami ni x mandi lagi, dgn badan pun dah rasa melekit2, balik umh dululah..leh mandi2 dan merehatkan diri..


Dalam kul 11pg aku gerak g pudu..dr umah aku ke pudu xlah jauh sgt klu naik tren KTM tuh..sbb sahabat aku ni nak balik Melaka dah..mak dia pun ada kat K.L sbb g medical checkup, so leh balik sama lah..singgah jap kat CM beli cenderahati.. bear itu sgt comel...hahaha..

Buat sahabatku, selamat berkonvokesyen dan tahniah juga terima kasih sbb sudi bawak jalan2 masa kat alor star ngan UUM.. Yeahhh ^_^

14 March 2010

Selamat Hari Jadi Mr. Moque

Pantas sungguh masa itu berjalan sehingga 2009 dah masuk 2010 dan aku..sekarang ni, ari nih dah pun masuk ke umur 26..time kasih pd kawan2..rasanya 2010 neh dicampur pulak dgn umur yg bernombor 6 dibelakang nombor 2 itu, membuatkan aku rasa..woooo, aku semakin meningkat remaja..wakakaka...dan soklan yg biasa kita dgr akan sentiasa aku dpt...

weih moq, bila ko nak kawin... ?

adess....soklan yg cenggini yg buat aku pikir neh..tp pedehal..jawapan pun aku akan bg yg standart punye...

belum ade calon yg sesuai...muakakaka...standart la tu kan..mmg kene la ngan soalan dia yg standart..hehehe..pepun, bg aku apa yg penting sekarang adalah keluarga aku..dan aku masih ada benda yg aku nak buat sebelum smpi masa aku kawin..so tunggu...haahhaha...




Pada diri aku sendiri...Mohd Rizal Bin Yusop...

"Selamat Hari Lahir yg ke 26 tahun"

Semoga semua yang dimpikan akan tercapai hendaknya.. ^_^

Iklan Bergambar !