Yang indah itu pertemuan,Yang manis itu kemesraan,Yang pahit itu perpisahan,Yang tinggal hanyalah kenangan.. Daisypath Friendship tickers

26 April 2010

Rock Climbing + Mini Ekspo ^_^

Salam..

Aduhh..dimana ari mingguku ini menghilang...sabtu dan ahad sperti ari isnin hingga jumaat..huhhu.. xpe2, aku nak cuti ganti..hahahaha... Sabtu g kelas smpi petang...Ahad pun ada kelas smpi petang..huhuhu...

Tapi ari ni agak letih bg aku..pg td ade kelas smpi kul 3.30ptg..balik tu terus g umh sepul..sbb dia ada meniaga ngan nad dibantu mila ngan husna..ni meniaga sempena Mini Ekspo Kempen 3K. Meriah la jugak dgn aktiviti2 komuniti disitu.. apa yg diniagakan diorg neh..? Macam2 ada..ada tudung, ade cupcake, ada lontong, mihun, mee dan macam2 lah..hehehe..aku sempat mkn lontong je..nak mkn bende lain x sempat dah..sbb dpt call dr Rinto ajak g Batu Caves.

Kuyup gak la aku nak smpi umh tu..hujan lebat la pulak..aku basah xpe..jgn lah kamera aku neh basah jgk..huhhhu..singgah kedai beli air, minta sekali plastik beso..yelah, kamera kene jaga ma...hahahah...

Ha, ni sbb Rinto ngan Amat ajak g Batu Caves..Bab ni yg buat tangan aku menggigil..mne x menggigil, ajak rock climbing..kat belakang Petronas jerk kawasan dia tu..jai ngan membe2 dia ade kat cna dah...aku? aku wat rock climbing...hahaha...mmg x terlarat la aku nak membawa badan aku ni naik atas..tangan pun dah gigil..ape yg boleh dibuat..sekali try, x gak leh naik..2nd, pun sama...3rd, pun sama...4th, lg lah..smpi tu aku dah give-up...hahaha..tangan pun dah sakit wooo...rse cam ada bisa2...huhhhu...lantak lah x boleh naik pun, janji aku dah cube..hahaha...so pada sape2 yg berniat nak ber rock climbing, pastikan kekuatan tangan dan kestabilan kaki mampu utk menyokong badan...hehehe...

La ni duk umh berehat smbil update blog..jari aku ni pun dah rse sengal2..huhuhu..walaupun aku x smpi atas..opsss, bukan x smpi atas..setengah pun x smpi...hahahha...lantak aarr..ekekke..



Aktiviti 1 : Rock Climbing di Batu Cave

'Jauh lg tu beb..'


'Sayup2 jerk..dah smpi pun tuh..'




'Rinto memanjat smbil tersenyum'


'Amat msih mncari batu tuk berpaut'


'Masa starting nak manjat'


'Berhempas pulas tuk angkat badan naik keatas'


'Akhirnya, terhempas ke tanah, haahha..'


'Sakit dowh tgn aku...pedih giles..'

----------------------------------------

Aktiviti 2 : Mini Ekspo Kempen 3K

'Anak sapa la neh..geram aku ngan pipi dia..'





'Aktiviti kanak2 masa mini ekspo'



'abg sepul + mila sibuk susun makanan'


'Sesi berkaraoke penduduk disitu'


'Teringin nak join tp x leh..'


'ape yg ditunjuk tu dik..?'


'aku yg laparrrrr'

14 April 2010

Merangkak Ke Gunung Tebu

Salam..yazaah..klu diikutkan cite neh aku post 2 bulan yg lepas..tapi disebabkan aku terlupa..maka aku cite lah skang..tuk masa tua aku nnti..hahahha..so penceritaan aku neh dibayangkan spt keadaan semasa mendaki ari tu..

Ari ni gerak (26 - 28 Feb 2010) g Gunung Tebu kat Besut, Terengganu. Kali ni berkoloborasi dengan team LLM (Lembaga Lebuhraya Malaysia). Bebudak lebuhraya ni pun aku kenal dari Along..rakan sekerja aku..Bukan bebudak sebenarnye, dah bro2 smunye..tp perangai cm bebudak..muahahha..lagi2 ngan ketua rombongan neh, aku pggil dia abg man jerk..sbb along pggil dia abg man..hahaha...Perjalanan bermula jam 10 mlm dengan menaiki bas LLM. Smpi di Hutan Lipur Gunung Tebu jam 7 dan bersarapan di kedai berhampiran..Perghh, pekena nasi dagang terbaek dr ladang..hahaha..







Pendakian bermula pada jam 10pg waktu Hongkong..Perjalanan utk ke puncak dianggarkan 7088m..Awalnya trek agak mendatar. Nafas pun masih lagi ok.. Kami dibahagi kpd 3 group.. lebih kurang jam 11 sampai di Sg Cakah 2. Berehat sekejap sementara menunggu group ke-3. Lps smua dah ada..mula bergerak balik utk ke check point ke-2 yg dipanggil Batu Mat Hassan.







Dari Sg Cakah 2 ke Batu Mat Hassan, nafas dah separuh kuda..hahaha..xpe2, jln slow2.. Trek agak berbukit2 tp x lah mencanak sgt..Akhirnya smpi jugak di Batu Mat Hassan lebih kurang jam 130ptg. Buka dapur, masak megi tuk makan tengahri. Jam 230ptg, kami teruskan perjalanan..Aku dah rasa sikit2 yg kaki kanan nak krem tp tahankan je..gerak kaki dah semakin slow..trek semakin mencanak..adess..bila mau smpi..hahaha...

Sampai di checkpointy yg ke-3. Ini adalah last port tuk punca air. Nak g amik air dia turun kebawah 10 minit..naik atas balik dlm 20 minit..ngee..Kat puncak ada jugak..tapi kene turun kebawah sikit dr tapak khemah..Kami meneruskan perjalanan jam 430ptg untuk sampi ke puncak. Dr last waterpoint, adalah lg 2500m lagi..waaaarrghh..



Aku dah penat dah ni..x smpi2 lg puncak..smpi sini nafas dah cam kuda bergaduh ngan kingkong..bila mendongak tgk trek yg mencanak, mental down dowh..tp semangat masih kuat...sgt...hahaha..tau2 aku adalah org ke-3 dibelakang sekali.erk..mne yg lain..?? bila masa potong aku neh..xpelah..belakang ade org lagi..smpi satu trek yg memerlukan kemahiran memnjat x beragak..yg lutut aku bertemu dada..jejak je kaki kat tanah..nah, amik ko..satu renjatan kat kaki aku..itulah krem..waaaarrghhh...sakit woo..bersepah aku kat situ jugak..cmpk beg..amik minyak urut sudah..slmt ade membe kat belakang..dialah yg tolong urut.. mail, hang mmg rambo...thanks bebanyak sbb membantu aku yg dlm kesakitan..

Lepas je dlm 5 minit, aku teruskan lg mendaki. Tp kali ni aku jalan dgn amat2 slow sekali..klu lumba ngan siput..menang siput tu..dibantu dgn tongkat..siap aku ckp ngn guider situ..'bang, esok balik trek ni jgk ke..?' muahahhaa..gilos tul.. Aku tgk jam dah kul 7..adess nak maghrib dah ni..tetiba nmpk signboard, 100m..yess..lg sikit..tp rsenye aku jalan dah jauh nape x smpi2 lg..time ni mental dlm dah bergaduh2 dah ni..hahha..

AKhirnya aku smpi di bukit yg terakhir..Terdengar sore membe2 yg dah smpi.. Semangat2..Ini bukit last yg aku kene daki. dia punya pegi 85 darjah..Haduyai..dan..dan..setelah bersusah payah, aku smpi di PUNCAK GUNUNG TEBU ..syukur alhamdulillah..jam kul 730mlm..huiii...berehat sebentar dan terus ke port tuk pasang khemah. Rpenye belum habis lg, hahaha..nak ke tapak khemah dr puncak perlu turun kebawah lebih kurang 15 minit.

Sampai je ada yg tgh bersidai atas batu melihat matahari terbenam..Subhanallah..amat cantik permandangan itu.. Malam tu menu nasi putih + ayam masak erah + tomyam + ikan masin + teh o limau panas. Masak memasak serah pd sorg akak ni yg dipanggil Kak Sue..dibantu dgn bebudak pompuan yg lain..Teh o limau panas neh cikgu yg buat..klu xde limau cikgu xnak buat.. Oposs, lupa lak..cikgu ni org pggil dia cikgu..so aku pun ikut paggil cikgu sbb dia cikgu..umur dah dekat 50 kut tapi sikit punye bertenaga...Respek gilos aku kat cikgu..nak pggil ayahanda pun buleh..lagi menampakkan kemesraan gitew..hahaha..Cikgu ni pulak dah latih anak dia dr kecik tau manjat2 gunung neh..dan jgn tekejut yg anak2 cikgu ni pompuan..haah, perempuan..x caya lah tu...hehehe...

Pastu ade lah sesi suaikenal sbb ade yg baru termasuk aku join diorg neh..So kena lah perkenalkan diri, kenapa follow naik gunung..byk gak la ilmu yg aku dapat dr sesi diskusi neh...ekekeke..pas mkn mlm, kitorg pun wat diskusi atas batu..hahaha...sambil mkn kuaci smbil borak2...best..mmg best ngan diorg neh..x lokek ilmu..x belagak..x sombong..muka ganas tp dlm ati ade taman..wooppss, dlm hati baekkk...ahaks..



Kitorg masuk tidur jam 11mlm. Esok bangun pagi sempat melihat matahari terbit.Sarapan dan kemas barang sbb nak turun dah. Guider tu ada gtau yg belakang kemah kami tu ada kubur lama..hah..sah2 aku tidur belakang kepala kau kubur sbb kami smua tido bwh fly..saje je guider tu x gtau kami awal2.. Sarapan dengan mihun goreng + teh o panas + jreng..hahaha..amik gambo beramai2 dan jam 12tgari, kami smua dah sedia tuk turun ke bawah..aku n geng smpi di bwah jam 3.00ptg waktu hongkong jgk dan sempat mndi kat bawah. apahal lah naik 9jam turun 4jam jer..












Balik tu kami ronda2 dulu ngan bas persiaran LLM neh sekitar bandar ganu kite neh...Pepun, selamat juga misi aku nak menawan puncak gunung tebu neh..aku smpi k.l kul 8pg. Banyak pengalaman yg aku dapat dgn xpdc kali ni..






Pada rakan2 baru aku dr LLM, salam perkenalan buat merapatkan ukhwah..insyallah, klu ada lg jgnlah lupa ajak.. Buat along, thanks sbb sudi ajak aku g manjat gunung neh..dtg opis jgn cm transfomers dah lah..muaahahaha...


Iklan Bergambar !