Yang indah itu pertemuan,Yang manis itu kemesraan,Yang pahit itu perpisahan,Yang tinggal hanyalah kenangan.. Daisypath Friendship tickers

30 August 2010

| Selamat Hari Kemerdekaan ke-53 |

Assalamualaikum,

31 Ogos 1957, jam 9.30pg..terdengar suara yang amat kuat memecah keheningan suasana pagi yg aman.

Merdeka !!! Merdeka !!! Merdeka !!! Laungan ini diulang sebanyak 7x diikuti dengan azan tanda syukur atas nikmat yang diberikan kepada kita. Kemudian bendera Malaysia dinaikkan serentak dengan lagu Negaraku. Alhamdulillah, rakyat di tanah melayu telah diberikan hak mereka. Hak untuk merdeka. Itulah jasa Tunku Abd Rahman dan juga Dato Onn Jaafar. Mereka berdua telah bersusah payah untuk menyatukan orang melayu pada masa itu.

sumber :
- http://ms.wikipedia.org/wiki/Onn_Jaafar
- http://ms.wikipedia.org/wiki/Tunku_Abdul_Rahman
- http://en.wikipedia.org/wiki/Hari_Merdeka
- 1957-Hati Malaya


***********************

Serius aku xde gantung bendera kat motor. Aku juga xde ikut perarakan kejap lagi. Aku tak pergi tengok percikan bunga api. Andai semua tu aku x buat..Adakah aku x merdeka??? hahaha..

Beberapa jam sahaja lagi, kita akan menyambut hari kemerdekaan yang ke 53 tahun. Aku bersyukur pada Allah atas kurniaan kemerdekaan ini(semoga ianya terus berkekalan,Aminn...). Berterima kasih pada pejuang yang ternama dan tidak bernama yang mendapatkan kemerdekaan ini.

Generasi pasca merdeka perlu membaca sejarah yang benar tentang kemerdekaan ini. Bukan sekadar menjerit2 menyebut 'merdeka', bukan sekadar mengibarkan2 bendera jalur gemilang kebanggaan semua, tp ketahuilah apakah erti kemerdekaan dlm diri kita.

Merdekakah kita?

29 August 2010

| Iftar DPR 2010 |

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, burrppp...hahaha..kenyang seh makan berbuka td. Macam2 makanan ada.Sampai x tau nak amik yg mana satu.. Eh, cite pasal makan ni..sebenarnya aku td ada majlis berbuka puasa dengan membe2 kelas masa aku kat poli dulu.

Kitorang berbuka kat Bistro Qaseh di Sek 13 Shah Alam. Dekat belakang tesco extra ngan restoran geng upin & ipin. Alah, dekat je pun..klu sape2 yg duk shah alam la dekat..klu yg duk kajang dekat mende nye x..Terima kasih kat membe2 yang sudi datang memeriahkan majlis.

Aktiviti kami bukan makan je ye..Lepas makan ada sesi berkejar-kejaran ngan anak2 masing..hahaha..leh lak anak2 tu berlumba lari kat jalan raya tu. Herm, semua kawan2 aku dah berkeluarga. Seronok tgk anak2 diorang yang membesar. Comel2 seh..hahaha... Semoga kebahagian itu kekal hendaknya.. :)


Lepas tu ada sesi potong kek. Ha, potong kek ni pun bersempena ulangtahun ke-3 perkahwinan bai ngan fais. Alhamdulillah, dah masuk tahun ke-3 perkahwinan korang ye..Semoga berkekalan dan semakin sayang menyayang antara satu dan lain. Lpeas je potong kek, ade pulak sesi bertukar2 hadiah..
Ahhahh, bab tukar2 adiah ni mmg best. Masing2 cabut undi tuk bagi hadiah kat sape..aku? aku dapat hadiah dr ct, pastu aku cabut undi kena nama ct jugak..hahaha..terima kasih ct ngan hadiah tu.. :)

Nak tau ape hadiah yg aku dapat...? jeng..jeng..jeng...tara...!!!

Disebabkan dgn tetiba keadaan menjadi huru hara, x sempat nak tangkap gmbo beramai2..hahahaha..ampess tul. Lagi ampess bila kamera aku wat hal..dari berpuluh gmbr yg aku tangkap, dlm memori kad aku cme ada 12 keping jerk..pergh, nyirap sungguh aku cmni..ni yg nak cmpk kamera kat Premba Square minta diserviskan terus..

Apapun, majlis kali ni berlangsung dengan jayanya. Thanks to kawan2 yg datang. Insyallah,kalau umur panjang, kita semua berjumpa lagi untuk majlis berbuka puasa untuk tahun 2011. :)

Sedikit info :

Nama Kedai : Bistro Qaseh.

Alamat : 2, Jalan Boling Padang F, 13/F, (Blkg Tesco Xtra), Seksyen 13.
Web : Bistro Qaseh @ Facebook

27 August 2010

| Lepak2 di Geng Corner Upin & Ipin |

Assalamualaikum,

Malam semalam aku, rinto ngan gmie saje nak jalan2 kat sek13 shah alam. Alang2, aku ajak diorg ke Geng Corner Upin & Ipin. Saje je lah nak tengok ape yg specialnye kat sini..Adakah pelayannya memakai kostum upin & ipin? atau pun adakah makan disitu spt makan di alam fantasi seperti dunia upin & ipin? ataupun.....apa? hehehe...

Tak susah nak dapatkan meja, mungkin sbb org pun x ramai. Apa yg uniknya kat kedai neh ialah di dinding kedai ditampal dengan watak2 animasi dari cerita upin & ipin. Keadaan dalam pun ok, tenang..susun atur meja pun ok. Ini kalau time berbuke pose msti ramai neh.

Ada pelbagai menu yg disediakan dari goreng2, bakar2 smpi lah western. Kami cume order sate ayam, daging ngan kambing, itupun lps tgk gmie asyik pandang2 gmbr sate kat tepi dia tuh..dr perbuatan tulus suci dia tuh, aku ngan rinto dah tau nak kene order ape..pe lagi..paggil akak pelayan lalu aku pun order...

"kak, kasi sate ayam-5, daging-5 ngan kambing pun 5.."- minta aku dgn muka yg comel2 sikit.

Makanan ade byk pilihan, air pun sama lah..disebabkan petang ari tu aku tgk rancangan Shamsul @ Bazar Ramadhan, klu berbuka je minum air ribena, aku pun ape lagi, order lah air tu..nak rasa cmne ye x..hahha..tgk cm menarik tertarik jerk..aku pun order lah ribena longan..gmie ngan rinto masing2 order air teh ais ngan teh tarik.

Kedai ni pun sesuai tuk korang2 yg nak melepak2kan diri ngn membe2 smbil bincang hal2 bisnes ke, rumahtangga ke..eh, psl rumahtangga cite kat umh je lah ye..hehhe..ia juga ada menyediakan kemudahan wifi..so boleh lah nak online bagai kat sini kan..

Habis settle makan semua, opss, thanks to gmie sbb banje kami mkn sateeeeee...hehehe..ha, settle jerk..kami pun gerak jalan2 ke dataran shah alam. Saje nak tgk apa ada kat situ mlm2 neh..k. :)

| Berbuka Bersama X-WG @ KLCC |

Assalamualaikum,

Td aku berbuka puasa kat KLCC seh..ya ampun, kan main ramai lagi manusia. Kat foodcourt dia jgn ckp lah, dah cm perhimpunan aman dah..tp xdelah aman yg sunyi sepi smbil bunyi kicau2 burung pun..aku kat sini sbb berbuka puasa ngan bebudak WG & x-WG. WG neh opis lama aku.

Walaupn dah bertahun aku berhenti dr WG, still contact ngan membe2 kat situ, even bebudak lain dah berenti pun sama cam aku..rindu seh saat2 masa bersama dulu kat WG neh..seyes seh, banyak2 company yg aku kerja xde la suasana cam kat WG neh. rindu ngan korang semua...hahahha... :)

Kat KLCC neh, aku x tau nak mkn ape..habis pusing aku kat kedai2 tuh, last2, beli air mangga ngan sizzling tuk berbuka. Yg ada berbuka masa ni bukan semua staf WG. Yang ada jem, arip, redz, ann, kemal, nadia, sarah ngan syam.

Lepas berbuka g solat n jalan2 jap bagai kat KLCC, lepak kat depan air pancut tu..hahaha..masa ni borak lah nak borak ape..Dalam kul 10 jugak lah, baru kami balik..

Opss, sebelum tu..tuk sahabatku, ku doakan moga berkekalan hubungan korang. Jangan lupa jemput kawin nnti..cepat2 sikit k..ahaks. :)

26 August 2010

| Kaki Aku Sakit Lagi !! |

Assalamualaikum,

Sape pandai main bola? Dah tentu lah semua pandaikan..Apelah sangat setakat nak tendang2 bola tu, sepak masuk gol..bukan susah pun..hehehe..aku? aku mestilah pandai juga..kan aku ckp td, bukan susah pun kan..hahaha..tp tu dulu lah..masa kecik2..skang ni aku x main bola dah..futsal tu ade lah..erk??? jadah ape? bola ngan futsal tu x sama ke..?mmg tak sama pun, walaupun corak permainan dan material yg digunakan sama, tp bola ngan futsal mmg beza..

Yelah, futsal main dlm padang yg kecik sikit dr bola sepak yg main kat padang bapak beso..aku main pancit seh..lg pulak, pemain2 dia pun beza..kalau futsal ada 5-6 org je..cuba bola sepak tu main ngan kekuatan pemain cam main futsal..mau tahan tiang gol lps tu..apahal lak tahan tiang gol? yelah, dah x tahan nak muntah..ini aku ckp dr pengalaman seh..hahahha..

Eh, jap...apahal aku cite pasal perbezaan futsal ngan bola neh..????igt jawab periksa ke..igt lagi masa jawab soalan ekonomi kat sekolah dulu..

soalan : Apakah perbezaan antara ekonomi makro dan mikro? (80 markah)
jawapan : gilo apo, soklan perbezaan kasi 80 markah..nak goreng apo kek sini..huh.!!!


Ces, apahal otak aku neh cm laju je merembeskan idea2 neh..neuron aku bercambah2 kot..ke disebabkan aku mkn ikan bilis goreng ngan pajeri nenas..? Arrghh, wat lagi...aku nak cite pasal kaki la..kaki....aduyai...

Pappp !!!! (tampar pipi kasi sedar...)
Atoiii....


*******************************

Sbnarnye, smlm kaki aku kene serang lagi..serang tu mksudnye sakit lah..dulu pun dah pernah gak jadi..mmg azab seh..seyes mmg sakit..nak jalan terjengket2..Aku pun x tau nape kaki kiri aku neh..last dulu kaki aku sakit yg teramat sangat lps balik dr gunung ledang. terus berurut ngan mkcik zali kat shah alam. Makcik zali ckp aku tersepak 'benda' masa kat gunung ledang..herm, klu ikutkan mana dtg aku main sepak2 kat sana..bola pun x bawa..nak sepak ape kan...

Rupenye 'benda' yg aku mungkin tersepak tu adalah benda di alam lain. Mana nak nampk ngan mata kasar.Alhamdulillah, lepas je berurut, baik sudah..itu pun, lepas menanggung kesakitan kena urut..humaieh, nak menangis pun ada tp aku tahan je..

Kali ni sakit tu dtg lagi..itu pun selamat la aku perasan perubahan dr gerak tapak kaki aku masa melangkah..apahal lah sakit tapak kaki aku ni..ni x leh jadi ni, klu dibiarkan boleh mengundang padah..hehhe..mlm tu jugak aku msg rinto ajak g uptown shah alam..kat situ ada urut refleksologi..

Selamat lah rinto nak g, klu x aku sorang2 jelah..capai helmet, amik kunci trus start enjin motor g umah rinto..kan main payah lagi nak tekan gear tuh..huhu..smpi je uptown terus g tmpat urut tu, aduss ramai la pulak..kono lah tunggu jap..alih2, malas nak tunggu..kitorg g minum dulu kat bahagian belakang uptown tu..mmg ramai org mlm tu..mungkin gomen dah gaji..tu yg komplot beramai2 dtg uptown tuh..hehe..

Lepas minum terus g kat tmpt urut tu..kene tunggu lagi..xpelah, duduk dulu kat situ smbil cuci mata tengok gelagat org yg dtg. Akhirnya, smpi juga masa aku tuk urut. Aku urut 30 minit jerk..kalau ikut bayaran yg tertulis kat situ uk 30 minit-RM 20, kalau 1 jam-RM 30..Apa lagi, sesi urut mengurut pun berjalan..setakat dia urut kaki kanan aku tu senyum je..x lah sakit..tp bila dia letak je tangan nak urut kaki kiri aku, terus ade cm aliran letrik..pedih wooo..huhhu..

Wooo, 30 minit tu cm 1 jam jerk..cam lama jerk org ni urut..huhuhu..aku dah la pikir bila la nak habis neh..x tahan nak menanggung sakit kene urut..tapi biasa lah, klu sakit tu mmg lah ada yg x kena ngan badan aku ni..sbb kat kaki ni lah semua urat satu badan bersambung..meh aku tunjuk rajah kaki yg aku amik dr incik google..


Aku smpi umh dah kul 2pg. Terima kasih rinto sbb teman aku g mengurut. :)

23 August 2010

| Apa Bikin Neh ? |

Salam selamat semuanya..

Bulan pose ni, aku malas gile nak menaip. Padahal, hari2 buka laptop ni..hari2 jugak lah aku buka internet. Sebenarnya banyak yg aku nak tulis dan simpan dalam blog ni..Yelah, nnti kalau aku dah tua, anak cucu aku leh tau apalah kisah hidup bapak/atuknya tak..hahha..sampai ke aku untuk masa tu.. (sambil garu2 pala yg mmg gatal)

Ha, projek baru aku.. skang ni pun aku tengah mengumpul maklumat2 tentang keluarga aku.. Bukan lah maksudnya aku ni anak yatim piatu. Masa kecik2 dulu kalau x silap aku ada satu kerja sekolah ni, rasanya kena buat salasilah keluarga..ha, yelah..betul lah tu..rasanya masa kecik dulu, aku buat pun ala2 je..la ni, aku nak kumpulkan segala maklumat tentang keluarga aku. Untuk masa akan datang..

Aduyai, tengah2 ari ahad ni perut lak berbunyi2..sabar..sabar..ade 7 jam lagi, ni bermakna di ibaratkan spt 3 paper lagi nak kene jawab..muahahha... *wink*

p/s - mmg aku tgh lapo dan ngantuk..huhuhu..

22 August 2010

| Zaman Di PSA : Dalam Kelas DPR |

Salam semua,

Ahhah, bersambung lg dlm siri Zaman Di PSA. Ceh, dah macam siri bercakap dengan jin la pulak..kalau Tamar Jalis tgk ni..sure dia pun nak buat zaman2 sekolah dia gak neh.hehe..yelah, dulu2 mana ada komputer neh..mesin taip yg hak bunyi tap..tap..tap..tap..bila menaip..pergh, aku x dapat bayangkan zaman dulu kala menaip tgh2 malam buta. Mau jiran menyebelah hangin satu badan..Aku dah melalut banyak dah ni..ok.ok..

Ni aku nak cerita pulak masa dalam bilik kuliah..Aku tak tau lah hari yg keberapa dah aku duk kat poli neh..yelah kan, masa tu berjalan melampau2 cepatnya. Dalam kelas aku ni ada 35 orang. Kalau dipecahkan kepada lelaki dan perempuan la kan, dia jadi 7 lelaki ngan 28 perempuan.

Memang sah lah, populasi lelaki dalam dunia ni mmg sikit berbanding dengan perempuan.Tengok je lah dalam kelas aku ni..hhuhuhu..Wahai mereka yang diluar, jangan lah korang suka suki membuang bayi. Tengoklah keadaan skang ni. Kuantiti kita dah semakin sikit, korang g buang2 lagi anak korang.huhhh..!! (nada marah ni...)

Standart lah erk, bila dlm kelas ni..dengan kawan2 baru, macam2 kelakuan pelik dan aneh yg ada..hehe..xde la aneh pun, kira mcm2 karakter..budak2 baru nak meningkat remaja lah katakan..hahaha..masa tu aku duduk sbelah apiz. Stail kedudukan dlm kelas ni pulak dua2..napa lah x duduk tiga2 ke, empat2 ke..kan dan kantoi membe aku sorang..lelaki kan ganjil..terpakso lah dia duk sorang..

Dah la duk sorang2, mulut x hengat jgk mamat ni bising dia..hahaha..aku pggil da keneq..rpenye dia ni satu kg ngan aku..masa ni aku nakal sikit, xde la byk pun..keje nak membahan org jerk..yelah, keje tetap belum ada lagi, kan tgh belajar..hahaha..

Tengah duk sibuk dgn kerja2 membahan ni, pensyarah pun masuk.

"Assalamualaikum semua, saya pensyarah untuk kelas kamu bagi semester ini. Boleh panggil saya Pn. Zalina."..

Ha, tu dia..pensyarah kelas kami. Kalau kat sekolah dipanggil guru kelas la kan. Lepas bagi taklimat perkenalkan diri masing2..mula lah sesi untuk ...

"Ok, semua dah kenalkan diri masing2..dah kenal rakan2 sebelah..sekarang masa untuk melantik jawatankuasa kelas. Sila beri cadangan untuk wakil kelas kamu"..kata Pn. Zalina.

Masing2 senyap membisu jerk, siap pandang kawan2, siap tunjuk2 lagi..hehe..aku pun sama jugak..nak membahan org je nih..aku pun cuba membuat pasukan komplot untuk melantik keneq jadi kami punya wakil kelas..Tiba2...

"Saya mencadangkan Mohd Rizal puan..", tetibe jerk keneq bersuara sambil senyum2 sumbing pandang aku..

"Ok, ada siapa2 setuju?", kata pn.zalina..

Sup..supp..supp...sorang2 angkat tangan..kesudahannya, yg aku tgk..semua yg ada dlm kelas tu angkat tangan kecuali aku..apekejadahnya ni..Bila masa lak diorg ni berkomplot dgn keneq neh..muka keneq masa tu aku tgk dah gelak2 dah..ampess ko keneq erk..ko kenakan aku ye..

"Baiklah, disebabkan semua dah angkat tangan tanda setuju, dengan ini secara rasminya mohd rizal akan jadi wakil kelas kamu. Berikan sokongan yg padu dan jitu pada rizal ye. Semoga dia menjadi pemimpin yg berwibawa dan contoh kepada semua..", kata puan zalina.. (okay, kata2 terakhir tu aku tipu..)

Nah ko, tulah..niat x berapa betul..nak kenakan orang, aku balik yg kena..kesilapan aku kat sini ialah lambat membuat keputusan dan bertindak..ceh, ampess keneq..apapun, dengan tugas yg diberikan walaupun sebagai wakil kelas, ia mengajar aku bagaimana untuk menjadi ketua dan memimpin, yg kadang2 tugas tu bg kita tension stress bagai..huhu..macamna la perdana menteri kita erk, lagilah..menjadi pemimpin untuk rakyat Malaysia. Perghh, satu tugas yg amat2 besar.

Eh, lupa lak..Disebabkan aku ni wakil kelas la kan..haha..dah menjadi tanggungjawab aku kenal dengan anak2 buah ye x..hahha..ni lah dia kwan2 aku yg akan bersama selama 3 tahun dalam kelas DPR.

Tapi gambar kat bawah ni masa last sem kat poli, mase tahun 2005.

Barisan Belakang :
Wak Zaki, Sheda, Airin, Tiem, Lizawati, Peanut, Ana, Kak Ieza, Irnaliza, Azila, Apiz.
Barisan Tengah :
aku, Tina, Hyda, Daisy, Chey Ling, Amie, Ena, Bai, Betty, Farah, Ct, Din, Amai.
Barisan Depan:
Izyanti, Syakirah, Zue, Syu, Mira, Pn. Juliyanti, Amy, Kiah, Mas, Wan.
Tiada dalam gambar ni :
Keneq ngan Wani.

p/s : aku sengaja xnak letak gmbr keneq..hahaha..puas ati aku..!!

15 August 2010

| Zaman Di PSA : Pre-Registration at PSA |

Salam semua,

Musti korang tgh pikir ape itu PSA kan.. Sebenarnya, PSA ni short word tuk Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Satu2nya politeknik yg ada di lembah klang..seyes aku ckp, mmg satu2nya tau..mne ade lg dah..Ok, aku nak cerita sebelum aku dapat masuk ke PSA ni.. Lepas je aku habis SPM, aku terus keje..xde pun dalam hati aku ni nak sambung belajar ke apa..masih awal lagi kot kan..cari punya cari dapatlah kerja kat Pizza Hut Selayang.

Masa tu yg ada ayie, rambo ngan zali. Ni semua membe2 kg ngan sekolah. Dekat selayang ni kami cuma training je sbb kami akan dihantar ke cawangan pizza hut kepong metro. Kalau korang lalu dr jalan ipoh menghala ke kepong, sebelah kiri sebelum Jusco ada satu restoran pizza hut ngan kfc.

Ha, tu lah dia tempat kerja aku ngan kengkawan sekolah. Mana tak nya, habis semua bebudak gading kerja kat sini. Seingat aku yg satu sekolah kerja kat sini ada Sal, Rambo, Zali, Ayie, Zakiah, Manan, Amat, Wadud..ni je yg aku ingat skang..hehehe...
Tak lama lepas tu, sorang2 berenti sbb sambung belajar.

Yang masih tinggal pun aku, ayie, rambo ngan zali. Tak lama lepas tu zali pulak berhenti. Tinggal kami bertiga..Alih2, kami berenti jugak..hehhe..kami pun dapat sambung belajar jugak tau..Kalau x silap, masa tu tahun 2002 kot. Padahal bukan aku yang beriya2 nak belajar.

Aku just follow ayie ngan rambo je..sbb diorg nak g daftar nama kat Kolej Brindley, dekat bangunan uda ocean ke ape.yg dekat ngan stesen bas klang tu. Lepas diorang daftar, ngan aku2 kene daftar jugak..jadah gile neh..masa tu ngok lagi kot..hehehe..main rembat je nak belajar kat situ..ha, ni lah dia klu study ikut kengkawan..bagus kan..belajar ni..kursus yg aku amik masa tu rasanya networking kot.

Aku belajar kat sini sekejap je, sbb aku dapat offer sambung belajar kat UK..yoyo je kan..jgn nak UK sangat..padahal kat Shah Alam je pun. Ha, baru aku igt, masa aku habis dr SPM dulu, aku ada beli borang UPU ngan Politeknik ni, beli je ok..x isi dan x hantar pun..hahaha..aku sememangnya seorang yg sgt bagus. Sebabnya aku dapat ni pun lepas aku dipaksa Wadud..dia lah yg paksa aku hntr borang poli ni..teruk2 gak lah dia paksa aku..sampaikan g hantar boran dulu, dia yg bawak aku naik kereta kancil kelabu tu..

Kira aku hntr by hand lah...masa ni wadud ni dah jadi student kat poli neh..dia bawak aku g bilik dia..g cafe..satu poli tu aku jelajah..yang penting n seronok, awek2 ramai seh..hahaha....ok, aku dapat tawaran ke PSA dalam bidang pemasaran. Erm, nak g ke tak..nak g ke tak...masa ni aku tak gtau pun mak ngan abah aku yg aku dapat sambung belajar. Kalau ikutkan, malas gak aku nak g..tapi ntah..camne aku boleh nak pegi lak..

Aku antara student pengambilan kedua untuk tahun 2002 tu..so, pengambilan sesi ke-2 ni rasanya dlm bulan Julai kot..ntah, aku pun dah cam lupa2 jerk..dan sebenarnya yg paling best, kawan2 sekelas aku ramai yang kat sini..antaranya wadud, norizan, jabal, mohd pakistan..hehee..so, ibaratkan diorang ni senior lah..ceh, byk lah senior korang erk..mentang2 masuk awal..boleh lah..hahaha..nnti aku cite masa aku dah masuk ke PSA neh..mne yg aku igt nanti aku tulis lagi..

Next episode : Menjadi Warga PSA

| Zaman Di PSA : Menjadi Warga PSA |

Salam..

hello..hello..hello..puasa x neh? hehhe..bersambung cerita yg lepas..ni kira hari pertama mendaftarkan diri..borang2 semua dah isi.pakaian jgn ckp lah, yg paling hensem bergaya akulah, sape lagi..klu ade org lain yg lagi hensem pun aku tetap ckp aku yg paling hensem, bergaya dan kemas..hahaha..dengan sluar slack hitam, berkasut kulit hitam berkilat dan berkemeja siap bertali leher..(ayat poyos).

Masa ni pendaftaran dibuat di dewan besar. Yang hantar aku masa tu ada mak, abah n abg aku..yg aku ingt masa registration neh ialah last counter..dpt 1 beg kertas yg dlm dia ada keychain bagai, buku peraturan n ntah ape2 lagi. Time ni x dpt lagi kad kuasa..eh,kad matriks org paggil..yeke, ntah..aku pun dah lupa..ha, yg kenal kat sini sorang je..budak kelas aku masa kat sekolah menengah. Rasheeda nama dia..sedapkan nama dia..cm orang dia jugak.. (sambil mendagu pndang siling bilik).

Disebabkan aku dah ade geng..kena lak sheda neh 1 kelas ngan aku..terasa cam best lak..yelah, diorg semua terkial2 sorang2..aku dah ade geng..ade pulak senior 1 sem merangkap budak kelas aku jugak (wadud + norizan + hadi)..ayat belagak gile seh..lantak lah..hahaha..settle je pendaftaran semua, aku terus ke asrama @ kamsis. Nama blok aku nama bunga tau..mmg kene lah ngan aku yg bunga neh..hehehe..bunga ke aku?ceh...

Blok anggerik adalah tempat tinggal aku yg baru. Dekat PSA ni cuma ada 2 kamsis, satu tuk lelaki dan 1 lagi tuk pompuan..Yang kamsis pompuan ni duk aats bukit..tp x lah bukit sgt pun..tp dekat lah ngan cafe..Blok Delima nama dia..klu x silap aku lah..Masa masuk kamsis ni, family aku dah balik dah..
Huru hara gaklah nak mencari bilik..blok anggerik ade 4 bahagian berpenjuru dengan 3 tingkat. setiap bahagian pula ade la lebih kurang 8 bilik.dan setiap bilik 3 orang..hah, hamek ko ubat..1 bilik duk 3 orang..sbb dia bg 3 katil..hahaha..ok, masa aku nak cari bilik ni, aku dah tau sorang dr roomate aku..tu pun sbb dia daftar sama ngan aku..cme lain course. Nama dia Azman..aku pggil dia man je..budak ampang..baik budak ni..hehehe..dia yg gtau aku bilik kat mne..sbb dia dah smpi dulu..

Bilik aku tingkat 2 dan paling hujung ke belakang. Kalau buka tingkap je, mesti nmpk bebudak ni turun tangga dr cafe nak balik bilik..Tengah2 tingkat pulak ade bilik mandi ngan tandas..wahh, igt tandas dlm bilik ke..gila panggung ke hape..igt hotel?? hehehe..mandi beramai2 lah jawabnya..nak kena beratur cam dlm cite bujang lapuk.Tengah2 aku amik feel n explore keseluruhan bilik yg agak besar, ade orang bg salam. Ooo, sorang lg roomate aku..Ahlamak, sory..aku x igt dah nama dia..yg aku igt nama panggilan dia..YB.hehe..paggilan YB ni pun dpt kat PSA gak..tu nnti aku cite..
Dia datang ngan bapak dia..aku pun keluar lah dr bilik duk kat koridor..sekali bapak dia tanya aku..
"hantar adik ke..?"
Erk..?Uhhh...?aku dah pelik..pakcik ni mamai ke atau aku yg salah tempat..?

"eh, taklah pakcik..sye pun duk bilik sama ngan anak pkcik td..", jwb aku dgn hati yg masih pelik..

"ooo, igtkan hntr adik..", pkcik tu menjawab dgn muka selamber jerk..
Aku dah paham situasi kenapa pakcik tu ingt aku bukan pelajar baru..sbb perwatakan aku yg agak kedewasaan..muahahha...xde lah..masa aku masuk PSA neh, muka aku berjambang..sbb aku malas nak bercukur..tu yg aku cam bapak budak saing2 pakcik tu..hehehe..

Lpas je mak bapak balik, mulalah aku wat sesi ice-breaking dgn roomate aku neh..cop tempat tido bagai..hehe..agak penat jugak lah..sebagai seorang pelajar baru, jadual mmg padat..tp itulah dia life seorang student dlm kategori junior..hahaha...satu lagi episod kehidupan yg baru perlu dihadapi selama 3 tahun bergelar mahasiswa..perghh...perkataan..mahasiswa tuh...hehehe..


Next episode : Dalam Kelas DPR

13 August 2010

| Wajah - Wajah O&M Team |

Siapakah mereka ini ?
Inilah dia rakan sekerja aku di opis.. :)
Sorry erk, gmbr kene edit..hehehe..

dr kiri ke belakang : aku, heikal, dennis, zali, brian (boss), along, simon & elaine.
dr depan : nadd, nanim & sepul

dr atas kebawah kanan dan terus kekiri : intan, aiman & hilman..hehehe..

Tapi zali dah xde..aiman dah pindah department..dennis pun dah pindah department..huhuhu..pepun, selamat berjuang tu korang walaupn dimana sahaja berada. :)

11 August 2010

| Sinar Ramadhan 2010 |

Salam semua,

Bulan Ramadhan kembali lagi. Mesti x sabar nak berpuasa kan, malam pulak leh pegi bertarawih. Aku nak ucapkan selamat berpuasa buat kawan2 semua yg mengenali aku di sini... :)

CINTA datang tanpa di duga,
KASIH SAYANG datangnya tanpa terasa,
HATI berkata tanpa dusta,
Datangnya bulan RAMADHAN adalah RAHMAT, marilah kita menyambut bulan ramadhan ini dengan CINTA dan KASIH SAYANG….”

10 August 2010

| Free To Think ? |


Adakah ia berita baik untuk aku dan berita buruk untuk kamu?

Selasa 10 Ogos 2010 1.03pagi

09 August 2010

| Cerita Zaman Sekolah : Daftar Ting 4 2000 |

Salam,

Selalu bila aku rajin nak menulis blog ni bila aku ade event atau aktiviti2 yg sememangnya patut aku arkibkan dalam blog ni..bukan ape, cerita2 yg aku tulis pun berkenaan dengan kehidupan aku. Bukan kehidupan korang...tp klu korng pun kawan aku, mungkin ada sikit la kot masuk dlm blog aku ni..hahaha.. Seronok kan bila berblog ni..dulu aku suke menulis..mase sekolah dolu2 lah..jangan jeles kalau aku ckpkan yg aku ade menulis cerpen..hahaha..cume x dipublishkan ke masyarakat umum..takut nnti Ahadiat Akashah xleh cari makan..hehehe.maklumlah, aku kan budak aliran sastera masa kat SMKBG dulu..ape tu SMKBG?? tulah, sekolah tmpat lain nape, kan dah tak tau ape itu SMKBG..maksudnye........

'Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Gading'

Ha, teringat aku masa nak masuk kelas waktu naik tingkatan 4..Kami semua kene berkumpul kat tapak perhimpunan depan kantin..Barisan kelas aku sebelum tu ikut tingatan 3 punya..masa tu aku kelas 3A2. Nama aku ni lebih kurang lak ngan nama kawan aku..duk lak dalam kelas yg sama. Nama aku Mohd Rizal, nama dia pulak Ahmad Rizal..kan sama tu..kan..kan..aku panggil dia amat je, membe2 x pggil aku amat jugak..hilang akal ke pggil aku amat jugak...hahaha...amat ye x..kekampungan betul nama panggilan dia..lain lah aku, moq..muahahaha...Ok..ok, ni msa dalam kelas dah..opss, sebelum tu..kelas aku ni blok baru tau..tingkat paling atas..dekat ngan padang dan yg paling hujung..kalau dari koridor kelas aku tu, tgk bawah ade basketball court..

Orite, cikgu pun start dah panggil2 nama murid dan bgtau kelas mana yg kitorg kena pergi. Masa ni aku rasa pemilihan kelas tu dibuat oleh cikgu kot..sorang2, kawan aku nama dia kena panggil. Jap g, nama Ahmad Rizal kena panggil. Dia dapat kelas aliran sastera. Kelas 4B. Aku dah semak pasal nama aku x kena panggil2 lagi..x pasal2, ngan selamber badak sumbu aku follow amat..amat ni pun sengal gak..dia leh ckp kuat2..

'' nama ko mne ade dlm kelas ni..mne leh masuk.."

Sangat ampess kan..sukati bukarti lah..aku masuk je dalam kelas ni..hahaha..seingat2 aku lah kan, ada lah dlm 30 org kot. ada yg aku kenal, ada gak yg aku x kenal..tp apedehal..antara yg aku kenal sebab masa tingkatan 3 dulu sama kelas ngan aku..erm..yg ada dan aku igt smpi sekarang ni cair, murin, sal, tina..lain2 aku dah lupa..minta mahap..ok, sampai lah masa cikgu nak amik kehadiran kan..cikgu pun panggil lah sorang2 ikut list yg dia dapat..tetiba..........tetibe...... dan tetiba lagi..nama aku dipanggil..Erk ??? apahal nama aku ada dalam list dlm kelas ni..???? ini sungguh memelikkan..dan yg lagi pelik, nama amat pulak xde..muahahahahaha....aku gelak besar...teruk2 kene gelak..tp apa pun, amat stay jugak kat kelas 4B neh smpilah dia dpt offer ke Sekolah Teknik & Vokasional Sg Buloh.

Aku rasa aku ade tulis nama2 bebudak dalam kelas ni kat almari aku..hahaha..nnti aku tgk balik kalau ada..kalau ada lg, nnti aku letak dlm neh tuk rujukan..muaahahhaa...

| Sendiri |

Salam semua,

Meh layan lagu ni sama2.. :)

Album : Rahsia
Kumpulan : Saujana
Tajuk : Sendiri

Terasa tersisih sendiri di pinggir sana
Kau tiada lagi di sampingku, berbicara menyalakan api
Tika kau di sampingku tuturmu kuanggap bisu
Tingkahmu untukku sumbang bagi diriku
Harapanmu padaku tidak ku endahkan

Reff :
Nasihatmu madu penyembuh luka
Pabila bersamamu hilang dukaku
Lewat kusedari nilai cintamu
Pabila kau tiada lagi disisiku
Belaianmu kini masih terasa
Restu darimu membawa ku ke syurga
Lewat kusedari nilai cintamu
Pabila kau tiada lagi di sisiku

Andai dapat ku kembali, mengubah yang terjadi
Pasti takkan ku ulangi, walau hanya sekali
Namun hanya doa yang bisa, ku kirimkan

( Back to reff :)
Ku kan cuba tempuh hidup sendiri
Kerana kita kan, kerna kita kan akhirnya sendiri.

Nak dengar lagu kat sini yer..

07 August 2010

| Makan-Makan : Khaana Peena Hartamas |

Salam,
Siapa pernah mkn nasi beriani yg betul2 nasi beriani. Ahhah, klu korng nak rase nasi beriani yg betul2 terbaek punye, try dtg satu kedai makan kat Hartamas. Nama kedai tu KHAANA PEENA. Maksudnya ialah makan minum.
Aku g sana makan pun sebab orang belanja..hehhe..thanks to Viveck (lead team V) n Imran sbb belanja kami. Kat opis aku ni byk team..hehee..ade team v, ade project team, ade department team..leh ke department team..muahahaha..ape2 je lah..Janji makan.
Ok, aku cerita sikit psl team V neh..Dalam team V neh ade 8 org (Viveck, Imran, Thaha, Han Chow, Fakhrul, Nanim, Intan n aku sendiri). Sampai je kat kedai tu, dekat pejalan kaki tu korang akan lihat gambar artis2 bollywood. Suasana pun ok, tenang dan aman. Dalam kedai pun agak klasik..ala, cam dlm cite Devdas..ahaks.
Bab makanan, jgn ckp lah..memang terbaek..'A' n superb..haaha..serius dowh mmg sedap..Minta maap lah, sbb nama makanan dia aku x igt..hehehe..Tp kan, lps makan Imran suh aku ngan Fakhrul cuba satu minuman ni nama dia 'Chai'..ha, tau x ape makna Chai tu..maknanya teh..ala, cm teh tarikh tp rasa dia lain sikit..x manis gt, x kelat sgt..cmne nak gtau erk..senang korg g kedai tu rse sendiri..memang kenyang sgt kami mlm tu..Ni aku kongsi gambar yg sempat ditangkap. :)
Untuk keseluruhan gambar leh tgk dlm FB aku erk.. :p

(dr kiri : intan, fakhrul, viveck, imran, thaha, hanchow, nanim)

| Ops Sapu Bersih II - HotStaff TMS |

Salam semua,

Perghh..best siut main paintball..cam berperang tuh..hahaha..opss, lupa nak bg mukadimah ye x..main terjah jerk..apedehal, blog aku dowh..sukati lah nak tulis cmne kan..kan..kan..betul x..minggu lps opis aku ade anjurkan aktiviti main paintball. Ini kali ke-2 aku main sukan ni...first dulu aku main kat Gombak..kali ni main kat Puncak Perdana, Shah Alam. Layari blog mereka utk maklumat lanjut.

(gi google kat mne tmpt ni..hehee..)
| klik sini nak tgk kawasan |

Sbnrnye takut jugak nak main, mne x nya..dulu main kene tembak habis lebam2 tangan, badan, kaki, peha..pendek kata satu badanlah sakit.hehee..kali ni aku dah prepare ngan baju kurang sakit, glove..so kesakitan akibat kene tembakan tu kuranglah sikit..

(kusyuk mndengar taklimat..)

(tuan tanah tgh bg taklimat : En. Shook)

(barisan marker yg akan digunakan)

(Pallet ni leh buat lebam woo..cm guli kan..)

Kami semua dibahagikan kepada 4 kumpulan...Setiap kumpulan perlu memberi nama kumpulan, dan nama kumpulan aku ialah Survivor. Woowwww !! hahaha..memula main liga dulu..cara permainan ialah kumpulan perlu mengambil kon yg diletakkan di kawasan2 srategik oleh marshall. Marshall ni kira cam petugas lah..klu de orang kena tembak, dia akan tengok..ape ayat senang erk..ermmm..ha, yg mengawal keadaan permainan..klu x tau jugak lantak lah korang..


Pemarkahan pula diambil dengan :

1. Kon - 3 point
2. Peserta - 1 point.

Selepas berhempas pulas berperang, akhirnya tau x kumpulan mne yg menang..hahahaha...hahahahha...aku nak gelak lg besaou2...muahahahahhaa...ok, kumpulan sape menang?

Survivor lah menang weih...

S.U.R.V.i.V.O.R !!!!

(2 gmbr diatas : sape lg klu bukan aku kan..thanks to nanim sbb amik gmbr ni.. )

(bersama ahli gerila..)

(Makanan kami tghari tu..mmg lazattt..)

Yeahh..tahniah pada semua ahli kumpulan dan juga pada kumpulan lain ..anda bekerja keras untuk merebut kon itu..hehehe..itulah yg dinamakan gerak kerja berpasukan dan ikut apa yg telah dirancangkan..yg pastinya, game paintball ni memberikan pengalaman dan pembelajaran baru.

Apa yg aku dapat nampaklah kan dr permainan paintball ni :

1. Usaha dan kerjasama setiap ahli dlm kumpulan..mne leh sorang2..nnti sakit je dapat kene tembak..hahaha..
2. Setiap kumpulan perlu ada ketua / captain ai ai chief.. Bukan dlm game ni jerk..kat luar pun sama kan..
3. Perancangan..yelah kan..mestilah ade plan mcm mana nak amik kon..sape nak amik kon..kira strategi la..hehe..
4. Kemahiran membuat keputusan dlm saat2 yg genting...ni bukan genting highland k..ni kira cam time sukar lah..perlu buat keputusan dgn cepat.
5. Komunikasi..ni paling penting..plan dah ada, tp bila dlm keadaan sebenar..plan dah lari sikit..so komunikasi antara ahli kumpulan perlu untuk ikut apa yang telah dirancangkan.

So, korang try lah main paintball ni..memang best.sgt lah best..try tau..ahaks. :)

Iklan Bergambar !