Yang indah itu pertemuan,Yang manis itu kemesraan,Yang pahit itu perpisahan,Yang tinggal hanyalah kenangan.. Daisypath Friendship tickers

18 September 2010

| Kembara Raya Bebudak Gading |

Assalamualaikum,

Yeahh.mase beraye kah? mesti2..mood raya masih ada and masih terlalu awal utk masuk ke mood bekerja kan..kan..tp apakan daya, aku isnin lepas dah start keje..haha..almaklumlah, sesorg yg berdedikasi dan sentiasa bersemangat tuk bekerja.. (bajet dan sgt2 poyo ayat itu).

Yeahh, ari ni ade kembara raya..mari beraya kerumah kawan2..Disebabkan ari ni pun dah masuk raya ke-9, semua kawan2 yg balik ke kg dah pun pulang ke rumah masing2..dan aku ni yg xde kg, mmg mengharapkan mereka ni balik cepat2..hahaa..sbb leh raya sama2..

Disebabkan nak beraya, ia bermaksud berjumpa dan menziarahi..maka dgn secara tidak menggunakan manual, maksudnye automatik le, aktiviti makan smpi lebam pun bermula..so, pg td aku aku g jogging ngan cair n shahrul..haha..ini bagus tuk perut masa aktiviti beraya nanti..tp aku x jogging pun..hahaha..diorg je yg jogging..aku g kejar lebah..muaahha..nak tgk gmbr lebah tu ade kat blog budak neh..

Semua dah set nak kumpul umah aku kul 1230tghari..So, umh aku lah jd rumah yg per......tama. Ok, sorang2 datang..paling awal datang cair, pastu pojie diikuti ngan rinto..x lama lps tu dtg pulak shahrul, sheeda ngan cik jah..Borak punye borak ayie pun smpi..dan akhir sekali murin..tp murin ni x follow kami pun g beraya, sbb umah dia ada mak mertua nak dtg..almaklumlah, ni pengantin baru neh..hehehe..

Orite, kembara bermula dengan menuju ke rumah norizan di kg paya jaras dalam. Kat rumah dia nih, klu raya je mesti menu dia terbaek..td je ada roti goreng pastu kene pulak nasi ngan tomyam..wallaweii, terbaek dr ladang gandum lah..sluuurrpppp..hahaha...

IMG_0621

IMG_0604

Ok, dah kenyang bagai..kami gerak ke rumah pn.linda dan suaminya sarizan..rumah diorg ni aku dah dtg mase kamis lepas..so ni kali ke2 lah ni aku beraya..hehee..ape salahnya, raya kan..pedehal..standart lah klu kaum hawa ni dah berjumpa..sok..sek..sok..sek...maksud aku bukan berleter le, berbuallah..lama kot diorg ni x jumpe..

IMG_0628

IMG_0631

Lepas tu kami pun gerak menghala ke rawang. Kali ni kami nak serbu rumah pengantin baru yakni pasangan jabal dan sumaiyah. Sampai2 je kat umh diorg ni, ade pulak kamal..menu yg ada tu, dia lah chefnye..bagus mal..ko pun nak kawin dah tu..hehehe...

IMG_0641

Jam kat tangan dah pun pukul 6.00ptg..perghh, laju sungguh masa itu bergerak..so, kami pun gerak ke rumah murin yg terletak di Saujana Country Resort. Mamat ni pun pengantin baru ni..wahh, kan main ramai seh kawan2 aku yg sambut raya ngan org rumah tuk pertama kalinya..hehehe..Dah sampai umh dia neh, kene lah makan kan..nasi tomato tu..tp sbb perut pun dah penuh..aku amik sikit je wat rasa..eh, lupo lak nak gtau, masa raya umah murin ni, shahrin pun datang..

IMG_0668

Ok, ni rumah yg terakhir tuk ari ni..rumah shahrin..mak ngan bapak dia neh mmg sporting..habes kau shahrin kene bahan..kene bahan ngan aku xpe lagi..ni kene bahan ngan mak..hahha..kau mmg seorg anak yg manja..bagus2..manja itu cute..muahahaha... (mase tulis ayat ni aku tgh tumbuk muke sendiri).Mmg sedap mee goreng, chicken wing ngan sushi dr singapore tu..habis sudah kene mkan..hehehe..settle je mkan g main bunga api...muahaha..sempat lg tuh..

IMG_0593 (2)

So, maknanya..maknanya..maknanya...kembara aku ngan kawan2 aku ni pun berakhir tuk ari ni..esok nak berehat..sbb ari ni dah sumbat bermacam2 makanan dlm perut..Pepun, thanks diucapkan pada kawan2 sume..selamat beraya lagi tuk tahun 2011, insyallah..

p/s - bile nak g umh rambo, ezry ngan umi ni weeihhh..?

10 September 2010

| Beraya Di Rumah Pak Najib |


Assalamualaikum,

Beraya sakan sungguh ye x..tahun ni aku cm tahun2 yg lepas jugak..beraya kat Sg Buloh..sbb ni lah kg aku..mne de kg lain dah..tggu aku kawin nnti, ha barulah ade kampung..hahaha..

Hari ni mmg aku dah plan ngan rinto n gmie nak beraya kat rumah perdana menteri kita kat putrajaya. Lepas je solat Jumaat td, kami pun gerak gi Putrajaya..Hualoh, agak kesesatan jalan disitu..sbb x tau kat mne rumah terbuka perdana menteri ni. Sampaikan ada 1 family ni tanye kami mne rumah terbuka tu..haha..

Dah lama sangat ni pusing2 je kat depan masjid neh..Alih2, kami decide naik bas sudeh..sbb mmg ade bas khas yg bawa rombongan2 ke rumah terbuka tu. Hekeleh, kan senang dari td naik bas je ye tak..xde lah susah2 pusing2 cari. Mmg ramai lah yg nak pergi ke rumah terbuka menteri ni..aku dah pelik, apahal lah diorg ni x balik kg..xde kg ke ape..hahaha...mungkin diorg tu pun sama cam aku kot..ye lah tu..kg key ell..hahaha..

SDC14730

Sampai je ape lagi kan..mesti lah turun dr bas..xkan nak naik bas tu pusing2 putrajaya kot. Ini bukan bas yg dalam zoo negara tu..Kami sampai pun dah nak petang dah..tp masyallah, umat manusia kan main ramai lagi..aku dr luar dah terbau sate neh...yahaaaa...sate..sate..ekeke..

SDC14728

Standart lah kan, klu rumah terbuka menteri nih, mmg lah ramai yg datang..so jgn meletakkan harapan terlalu tinggi tuk makan makanan seperti dirumah. Makanan mmg banyak tp habis..kalau x habis pun dah cam ala2 jerk..kualiti makanan pun jadi kurang..mne yg boleh makan, aku makan..hahaha..rezeki la katakan..

SDC14683

Aku cme amik nasi goreng je..gmie lak aku nmpk makan roti boom kot..try hallu2 rinto tgk ape hasil dia dapat..tu dia mamu..SATEE!!! hahahaha...sangat cantek la tuh..mg terbaek dr ladang..mase makan tu rinto pun buat sesi mari bercerita..tajuknya 'Secucuk Sate di Hari Raya'..haaha..

SDC14688

Pepun, ko mmg terbaek dr ladang jagung tuan mee..dapat menyauk sate2 ni dr jatuh ke tangan2 yg buas..keadaan jgn ckp lah, mmg padat, mampat, sedap..eh??? haha..makanan meh..Nak balik tu kena lah tunggu bas yg kami naik td..sbb kereta td kami tinggalkan kat depan masjid putrajaya. Rinto ni aku tgk kan main xcited bebenor dpt naik bas..ape ntah..sebelum tu bergambar le dulu ye sbg jejak kedatangan kami kat sini..hehhe..

SDC14705

SDC14726

SDC14675

SDC14732

Perut pun dah kenyang, balik sudah..tp sebelum balik, kami singgah jap kat The Mines sbb aku nak pergi kedai kamera...kamera aku ni dah weng2 dah..hehehe..Lepas je settle keje2 menginterview pengusaha2 kedai kamera kat situ, kami pun gerak ke Gombak..Erk?? apahal ke gombak..sbb nak g umah nanim..skang kan raya..lupe ke..??haha..

So, ni lah dia cerita raya pertama aku di Sg Buloh.. raya kedua, ketiga, keempat dan seterusnya malas nak cite..hahaha... :p

07 September 2010

|Salam Aidilfitri Tuk Korang !|

Assalamualaikum,

Kepada semua rakan bloggers, rakan2 di opis (WG & TMS), rakan2 di sekolah (SKMS, SMKBG,PSA), guru2 dan pensyarah, bebudak kampung kubu gajah, merbau sempak, paya jaras, kuang, kundang, bandar baru sg buloh dan semua yg mengenali diri ini..*ikutkan semua nak tulis kat sini..*

Mr. Moque ingin mengucapkan ....


(cekah dr mr. google)



Fitrah sejati adalah meng-Akbarkan Allah..
Dan Syariat-Nya di alam jiwa..
Di dunia nyata, dalam segala gerak..
Di sepanjang nafas Dan langkah..
Semoga seperti itulah diri Kita di Hari kemenangan ini..
Selamat Idul Fitri Mohon Maaf Lahir Batin..

dari Mr. Moque Sekeluarga
Paya Jaras, Sg Buloh

04 September 2010

| Priok Steambot - Iftar SMKBG/SMKBBSB 2010 |

Assalamualaikum,

Ohho, ni sambungan tuk jalan2 berbuka puasa..hahaha..rentetan entry yg lepas kan aku ade cakap yg 2-3 ari ni, aku mmg sibuk dgn jemputan berbuka puasa, hahahaha...mmg sgt bernafsu sungguh. Td aku ngan bekas bebudak smkbg berkoloborasi ngan SMKBBSB selamat berkumpul bersama2 untuk berbuka puasa.

Lokasi di Tasik Kelana Jaya, restoran de Priuk namanya. Dengan kehadiran yg aku x jangka. bajet bpe org je yg dtg, tp alhamdulillah. Yg ada td shahrul, sheda, adik sheda, yusman & isteri dan anak, wakjon aka aiman, hanis, ayie, rinto, cair, gmie dan pojie.

Ni restoran steambot. So makanan laut2 la kan..hehe..tp menunya yg pakej kami amik tu bukan steambot je ada, dia ada 7 jenis air, nasi goreng, chicken wing, buah-buahan ngan ditambah pula ngan dessert yg sejuk dan mekal di dalam mulut..apekah itu ??? AISKRIM...yeahahhh...hahaha...


Disebabkan nafsu memasing ditahap level yg tertinggi, maka habis smua yg ada kat atas meja tu kami amik kecuali sayur-sayuran. Chicken wing tu jgn ckp lah, 2 pinggan penuh..hahaha..klu boleh tray kat luar tu kami nak bawak masuk bilik..

Woopss, disebabkan kami booking lambat, maka kami dilayan lebih sikit. Dapatlah bilik VIP okay..Private sungguh..hhahaha..ade ekon lagi tu..siap ngan tv lcd..tp tv x leh nak buka sbb decoder xde..yg tu mmg diorg sengaja xnak pasang..cehh..ampes tuan kedai..


Waktu ditunggu pun sampai, masuklah waktu berbuka tuk kawasan2 sekitar kelana jaya..hahaha..bab mkn ni aku tabalkan hanis sbg juara makan utk tahun ni. Sbb apa, dia mmg steady jerk mkn..tambah, tambah dan tambah lagi..hahaha..kalah ko gmie..tahun depan ko cube lagi ye..hehehe..
Yg bestnye,masa kami makan tu, kami dihiburkan oleh pasukan okestra yg memainkan lagu2 raya. best tul lah..aktiviti membuncitkan perut ni mengambil masa 2 jam tuk habis..hahaha..

Macam biasa, nak balik kami bergambar dulu..nnti xde bukti cam tahun lepas...nononng jer balik lps mkn...hahaha..

Apa pun, thanks korang..Insyallah, tahun depan kita jumpa lagi. :)

Lain2 gambar aku upload dlm fb jerk.. :p

kodokhijau : aku bagi 4/5 bintang tuk restoran ni.

03 September 2010

| Majlis Berbuka Puasa WG 2010 |

Assalamualaikum,

Ini entry mau cerita pasal berbuka puasa. dan 2 hari yg mendatang pun aku nak cite sesi berbuka puasa..hehehe. Td aku berbuka puasa dengan rakan2 dari opis lama aku kat Ideas Cafe Warisan Global. Dulu dikenali dgn teratak indah khai ngan kak fadz..(stor le..).hehehe..

Sememangnya bila tiba bulan ramadhan akan ada sesi berbuka puasa kat sini, dan insyallah tradisi ini akan berpanjangan. Last aku berbuka puasa masa tahun 2008. Lama dah siut..hahaha...

Tp tahun ni ada perbezaan dari segi kehadiran..klu dulu mmg meriah..bukan mmg meriah tp sgt2 meriah..penuh la ideas cafe tu..td yg ada yg memeriahkan mjlis berbuka (staf wg - ash, abe, aishah, kak emi, kak sue, sara & shaz) and (x-wg/luar - aku, harith, suami dan anak kak emi, anak shaz, suami aishah, amir, as, syam, jem, adik kak sue & ayat aka cicaq).

Bab menu jgn ckp lah..memang tiap2 tahun nafsu memasing tak penah nak berubah..walaupun setan kena ikat..tp nafsu kami mse ni mmg tahap beruang kutub punye..serakah sungguh. Mana x nya, klu dikira yg ada cuma 17 org jerk..tp makanan yg ada boleh la cukup tuk menampung qariah surau kt kg pinang 13 batang..erk??? kg pinang 13 batang?? mne tuh..aku main sebat je nama kg tu..hahaha..tp apa yg aku nak smpikan ialah makanan itu byk..

Antara menu yg ada td yg aku masih igt skang ni ialah nasi beriani, ayam goreng dr An Nasuha, pari bakar ngan sambal udang bazar belakang mydin, bilis goreng kak sue. Kuih2 pulak td ade murtabak, cempedak goreng, tepung pelita, popia, ondeh2..yeke ondeh2..yg kuih kaler hijau, bulat2 n disalut ngan kelapa..lantaklah..tgk je gmbr kat bawah ni..n air pisang hasil tangan ash..juge teh tarik dr kedai sebelah..

Sementara menunggu waktu berbuka, masing2 berborak2 sambil diiringi dgn lagu2 raya yg menyentuh hati dan perasaan. Yelah, lama x berjumpa..(bajettttt..!!).

Terima kasih kat imam muda kami yakni abe yg mengetuai bacaan doa berbuka puasa. dan acara makan pun bermula..gile ko, seperiuk nasi beriani tu..ahaks..mmg layan seh..settle je mkn, spt biasa kaum lelaki akan mengambil peluang berbincang hal2 bisnes dan politik di luar Ideas Cafe smbil menyedut berkepam2 rokok..kaum hawa pulak aku tak tau ape yg diorang buat kat dalam..masih melantak kot..biasalah, selera diorg yg membuak2..hahaha..

Korang igt makanan td tu habis ke kami makan..mmg tak arr..jadi, spt tiap2 tahun kami ada buat sesi tapaw menapaw...agar tiada pembaziran berlaku..sbb klu membazir tu amalan SETAN..!!! (ade ketegasan di situ..)

Kemuncak waktu puncak..mestilah kene ada group photo kan..ini sbg bukti..tuk kenang-kenangan..

group photo wg berbuka 2010
Credit to ash sbb amik gmbo neh :).

Terima kasih kat tuan rumah yakni staf wg sbb menganjurkan majlis berbuka puasa tuk tahun 2010 ni. Insyallah, semoga kita semua berjumpa lagi tuk berbuka puasa sesi 2011 pulak. Yeaahhh.. :)

01 September 2010

| RM 1 Untuk Setiap Pengunjung Blog Anda |

Assalamualaikum,

Ahha, ada sapa2 nak duit x. Ni Eruwan Gerry nak bg duit kat korang. Sapo lak Eruwan Gerry ni? Dah kaya sangat ke beliau ni?

Ni adalah Paid Per Lead dari Eruwan Gerry.

Sebenarnya " Eruwan Gerry Norsen ni merupakan Pakar Lelongan Online #1 di Malaysia. Eruwan merupakan seorang pembeli dan penjual veteren di laman web lelongan online No. 1 Malaysia iaitu www.lelong.com.my dan laman web lelongan online No.1 Dunia iaitu ebay.com. Eruwan juga merupakan di antara sebilangan kecil “Education Specialist trained by eBay” di Malaysia."

Perlu modal ke neh? Aku kalau bab2 kuar modal dlm perniagan internet neh x berapa nak caya sangat..hahha..tp disebabkan x kuar modal sesen, tu yg aku try gak tu..Senang je, dia bayar utk 1 pengunjung sehengget. (1 pengunjung + RM1)

Mudah sangat. Cam mudah.com.my jerk..

Daftarlah sebagai ahli percuma dengan klik disini.


Eruwan Gerry Affiliates

Pengiraan dia kali 1, bukan kali 8 ye..

10 pengunjung yang mendaftar bawah anda dapat RM10
100 pengunjung yang mendaftar bawah anda dapat RM100
1000 pengunjung yang mendaftar bawah anda dapat RM1000

Selain itu korang jugak akan dapat bonus berikut yang bernilai RM398 secara percuma.

1. Koleksi eBook Panduan Kejayaan Eruwan Gerry Affiliates (bernilai RM197)
2. Temuramah Eruwan Gerry dengan Ammar Zahar – Affiliate Muda Malaysia (bernilai RM37)
3. Kursus Email 6-Bahagian Panduan Kejayaan Affiliate (bernilai RM67)
4. Newsletter Bulanan Panduan Kejayaan Affiliate (bernilai RM97)

Gapo dio lagi. Meh daftar jadi ahli klik disini.

kodokhijau : info ni aku dapat dr sepaku.net. :) Thanks beb.

Iklan Bergambar !